Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem z forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ols1994
Witam... Mam pewien problem. Przejdę od razu do rzeczy. Mam 3 tabele:
1. zawiera id, nazwe_kategorii oraz id_klanu
2. zawiera id, nazwe_tematu oraz id_klanu
3. zawiera id, id_cat, id_temat, id_klanu oraz kilka mniej ważnych rzeczy.

Problem istnieje w 3 tabeli... Pole id_temat zawiera id tematu nie posiada auto_increment więc żeby dodać nowy temat pobieram z tej tabeli ostatni rekord(id_temat) dla danego klanu i dodaje do niego 1 + do tego wszystkiego UPDATE do tabeli 2. Zeby wyświetlić nazwe tematu pobieram dane z tabeli nr 3 i WHERE wygląda tak id_temat=$tabela2['id'] wszystko jest dobrze dopóki z jakiegoś tematu nie usunę wszystkich postów, wtedy id_tematu jest równe postom usuniętym i wygląda to tak:
tabela 2:
id:2 nazwa_tematu: PHP id_klanu:1
a tabela 3:
id:1 itd

I nie wyświetla mi tresci tematu co można zrobić żeby to działało poprawnie?
Andaramuxo
Dlaczego id_tematu jest równe postom usuniętym? id_tematu nie powinno być Auto Increase (AI)?
ols1994
Chodzi o to że id_tematu ma typu varchar... i szukam ostatni rekord i do pola id_tematu dodaje +1 i tak powstaje nowy temat, i z tabeli 2 pobieram id i porównuję id_tematu i np wygląda to tak 2==2 ale jeżeli usunę wszystkie posty z danego tematu to to wygląda 2==1 i wtedy nie wyświetla mi się treść;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.