Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Prosta strona z zapytaniem do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
barczynski luka
Witam!
Chciałbym zrobić delikatnie zaawansowaną podstronę. Chodzi mi o to żeby wyświetał się prosty forumularz:

Twój pseudonim:
[pole do w pisania tekstu] [przycisk wyślij]

Teraz ktoś podaje pseudonim. I teraz tak. Wartość jest wysyłana do tabeli w bazie danych, a POD FORUMLARZEM dodawany jest obrazek wedlug linku:

www.jakastrona.pl/pseudonim, który został podany.png

Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
wookieb
Chcesz zrobić czy chcesz, żeby ktoś za ciebie zrobił? Bo twój post jednoznacznie wskazuje na to drugie.

Cytat
Dobrze by było, żeby skrypt sprawdzał, czy taki pseudonim jest już w bazie danych. Dobrze by też było gdyby te obrazki były jakoś segregowane, np po nazwa podanych pseudonimów.

Ja ci powiem co będzie dobrze. Jak ruszysz dupę do manuala i choć trochę sie wysilisz.
http://php.net/mysql_query - zapytania

A po co ten obrazek? Uploudowany czy jak?
webber
Google -> mysql insert, mysql select, mysql order by
Berg
Prosisz o pomoc ale nie zadajesz żadnego pytania, jeśli oczekujesz że ktoś napisze za Ciebie taki skrypt to taki post powinien znaleźć się raczej w Giełdzie ofert a nie tutaj.
barczynski luka
chodzi o baze gamercard - strona mygamercard generuje dla kazdego gamercarda - ktos podaje swoj gamercard a skrypt daje obrazek wedlug linku

nie chodzi mi to zeby mi ktos robil skrypt - chodzi mi o podstrne dla forum mybb - napisalem w ten sposob zeby nikt sie nie zastanawial jkak to polaczyc z mybb i jak tam sie wogole robi podstrony - to juz sam zrobilem

dalej robie sobie tableke w bazie:

1. <?php
  2. $lacz = mysql_connect( "moj host", "moja nazwa usera db", "moje haslo db" );
  3. $zapytanie = 'CREATE DATABASE bazagt';
  4. $wykonaj = mysql_query ( $zapytanie );
  5. if($wykonaj){
  6. echo 'Nowa baza danych utworzona pomyślnie.';
  7. }
  8. else{
  9. echo 'Baza nie mogła zostać utworzona!';
  10. }
  11. ?>

dalej daje ten forumularz:

1. <input type="text" name="gamertag" value="Tutaj wpisz swój gamertag" size="45" maxlength="65"><input type="submit" value="Wyślij">

tyle dałem rade sam zrobić - chodzi mi o to co dalej
nie podawałem tego, bo myślałem, że mnie może jakoś niekierujecie, nie chciałem też utrudniać komuś zadania by robił to na ten wzór czy coś w tym stylu

faktycznie wygłądało to tak, jakbym zlecał za darmo komuś wykonanie skryptu - sorry
Berg
webber napisał Ci na górze które dokładnie zapytania mysql będą przydatne. Przy uzupełnieniu GameCard'a robisz SELECT do bazy danych z loginem który chce użyć użytkownik. Jeśli wynik zapytania nie będzie pusty to znaczy, że GameCard jest już zajęty, jeśli natomiast wynik będzie pusty to robisz INSERT z GameCardem. Nie zapomnij też dodać dodatkowej tabeli gdzie będziesz przechowywał numery id użytkowników (aby potem przy wyświetlaniu GameCardów wiedzieć który GameCard należy do którego użytkownika).

Jak już to zrobisz i będziesz się jeszcze chciał pobawić i usprawnić skrypt to możesz zrobić relacje w bazie danych z ON DELETE CASCADE dzięki czemu przy kasowaniu użytkownika z bazy danych skasujesz też jego GameCarda z bazy danych bez potrzeby pisania dodatkowego kodu php.
barczynski luka
kasować będę w bazie - nie bede robil zbyt czesto wiec to nie problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.