Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zadania testowe przy szukaniu pracy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kkowal
Witam!

Po raz pierwszy od dluzszego czasu jestem ponownie w trakcie poszukiwania pracy i troche dziwia mnie obecne praktyki. Konkretnie chodzi o nowy dla mnie zwyczaj wysylania zadan testowych kandytatom. Rozumiem ze pracodawca chce sprawdzic przyszlego pracownika, zobaczyc czy cv to tylko przechwalki itp. i nie mialbym nic przeciwko zrobieniu krotkich zadan, na pare godzin.

Ostatnio natomiast dostalem zadanie pt. napisac aplikacje MVC (z opisem wzorca, czyli wychodze z zalozenia ze mvc ma byc zaimplementowane w sposob, ktory opisuja), pod 7 tabel, z wszystkimi funkcjonalnlosciam na tych 7 tabelach (to znaczy dodawanie, edytowanie, itp.), z zaznaczeniem ze wyglad nie ma znaczenia i terminem 4 dni winksmiley.jpg

Nie wiem jak wam ale mi sie wydaje ze to jest lekka przesada jednak.

Jakie jest wasze zdanie?
wookieb
Jest to przesada. Równie dobrze można napisać "Zrób stronę internetową z katalogiem linków". Nie przyjmą cię a kod mają. Może powiesz coś więcej na temat firmy?

Jedyne testy jakie miałem to na kartce i ewentualnie prosty skrypt curl (3 godzinki roboty)
Moli
Olei ich smile.gif Widać że szukają jelenia który im to zrobi (możliwe że dostał byś tą pracę, ale coś tu śmierdzi). Dobrze że dla testów nie kazali napisać Ci systemu społecznościowego, z terminem 4 miesiące.
dr_bonzo
No wiesz, symfony i masz to gotowe w kilka h.

Ale z drugiej strony to szukanie frajerow, sproboj podpisac umowe o dzielo, tudziez pokombinowac z wlasnoscia kodu = jak cie przyjma to moga go wykorzystac, jak nie to nie.
Spawnm
Olej, tego typu firemki to zazwyczaj większy kłopot niż korzyść , zakładając że cię nie oleją jak oddasz im zadanie.
sztosz
Napisz, wrzuć gdzieś na sourseforgenet albo codeplexa z licencja typu "Jak korzystasz komercyjnie to mi płać". Jak Cię nie przyjmą to sprawdzaj czy nie wykorzystują twojego kodu, jeśli tak to masz na wspomnianej wcześniej stronie podstawy do dochodzenia odszkodowania.
kkowal
@dr_bonzo: zastanawialem sie nad tym, problem w tym ze dali opis wzroca lacznie z diagramem sekwencji, ktory nie pokrywa sie z symfony winksmiley.jpg

I problem w tym ze to nie jest mala firemka, jeden z wiekszych polskich portali internetowych winksmiley.jpg Z waszych wypowiedzi wynika, ze takie zadania nie sa jakas powszechna praktyka co mnie troche uspokaja winksmiley.jpg

Inna sprawa, ze nie wiem czy warto poswiecac 4 dni siedzenia (bo nie ma sie co oszukiwac ze napisanie od podstaw troche zajmie), czy moze pojsc z symfony albo z wlasna implementacja mvc, ktora kiedys na uczelnie napisalem :/

Tym bardziej ze w zasadzie nie wyszla kwestia zarobkow. Czyli mozliwa jest sytuacja ze napisalem, jest ok, rozmawiamy o wynagrodzeniu a oni rzucaja 2 tys winksmiley.jpg
nrm
Cytat(kkowal @ 17.08.2009, 11:32:31 ) *
Nie wiem jak wam ale mi sie wydaje ze to jest lekka przesada jednak.
Jakie jest wasze zdanie?

Przesada*. Ja proszę zawsze o urywki kodu MVC (po kawałku dowolnego modelu, kontrolera i widoku). Niestety 1/3 i tak nic nie przysyła (do kosza od ręki), niektórzy przysyłają screeny aplikacji (grafika nie szukam), niektórzy nie spełniają połowy warunków i ślą zupełnie coś innego niż było wymagane.

Tak więc nie dziw się pracodawcom, gdyż każdorazowa rekrutacja to straszny pain in the ass w przeglądaniu wielu zgłoszeń z których połowa nie nadaje się nawet aby przerzucić na drugi etap.

*przesada w takim wielkim wymiarze. Porównać kod tej samej funkcjonalności dobry test ale co najwyżej na drobnej funkcji, a nie na kilkudniowym kombajnie.
Gryf
dajcie spokój przecież dzisiaj tego typu "zadanie" można wykonać w kilka h
nikt nie każe wam klepać całego kodu samodzielnie od czego mamy fw?
Osobiście jak składałem papiery do firmy to w drugim etapie pierw miałem
rozmowę z głównym programistom a potem proste zadanko "opracowanie
formularza zamówienia + formValid + zapis do bazy + pocięcie grafiki z wsparciem
do jak największej liczby przeglądarek" przynajmniej tak jak to normanos napisał
spokojnie 75% albo i więcej nic nie odeśle rozwiązania.
kkowal
@gryf: przeciez napisalem ze przyslali pelna specyfikacje dla mvc, wiec chyba nie chodzi im napisanie aplikacji korzystajac z gotowego frameworku, zreszta nawet korzystajac z frameworku, te kilka godzin o ktorych pisales to troche za krotko, przynajmniej w moim odczuciu.
Gryf
@up wybacz ale nie rozumiem co masz na myśli mówiąc pełna specyfikacja MVC? napisali ci co ma zawierać model a co widok?
bo dla mnie specyfikacja tyczy się projektu i wyznacza funkcjonalność aplikacji.
kkowal
okreslili w jaki sposob kontroler ma sie komunikowac z modelem i widokiem, opisali slownie te klasy winksmiley.jpg
kris2
ktoś to zrobił ten test nie miał chyba zielonego pojęcia jak się przeprowadza rekrutacje. Jak test jest na więcej niż 2h to taką impreze należy od razu olać. Sam robiłem wiele rekrutacji i test był zawsze na max godzinę. Bo po co tracić czas kandydatów na pisanie testu i mój na jego sprawdzanie. Zawsze jest drugi etap rekrutacji gdzie można pewne wątpliwości zweryfikować, lub okres próbny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.