Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat]Programiści do gry
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
kiddy
Witam.

Poszukuje kilka chętnych osób do pomocy przy tworzeniu gry via www. Fabuła gry jest osadzona w ulicznych wyścigach samochodowych. Silnik gry oczywiście będzie pisany od 0.

Chętni proszeni o kontakt na gg: 6313749

Pozdrawiam.
jmail
dziecko drogie wiesz na co się porywasz? silnik pisany od zera? a masz już przynajmniej decyzję na jakim frameworku to oprzesz? jaka baza danych? logikę masz rozkminioną czy sobie po prostu rzuciłeś zapraszam i niech inni myślą? hosting na tą grę masz czy na boo albo cba chcesz stawiać?

jak na któreś z tych pytań odpowiedziałeś NIE to wejdź na top50.com.pl i sobie popatrz jaka jest konkurencja. Już odpowiadałem na takie ogłoszenia i w 100% skończyło się tym, że zbiera się grupa 5 - 6 dzieciaków i się obrażają na siebie i po roku projekt się sypie a gra jest dziurawa jak sito i jeszcze próbują na allegro to opchnąć i ludzie się nabierają.
Kamils2
dokładnie to jak kolega wyżej napisał stworzenie takiej gry to już nie zabawa w pisanie systemu aktualności na stronę ... to musi być dobrze przemyślane, dobrze i bezpiecznie napisane i mieć dość spore zaplecze serwerowe żeby wytrwało jak się ludzie rzucą
emp
Cytat(jmail @ 19.08.2009, 01:55:40 ) *
Już odpowiadałem na takie ogłoszenia i w 100% skończyło się tym, że zbiera się grupa 5 - 6 dzieciaków i się obrażają na siebie i po roku projekt się sypie a gra jest dziurawa jak sito i jeszcze próbują na allegro to opchnąć i ludzie się nabierają.

Człowieku przecież to jest historia Johna Carmacka i jego ludzi, a ty tutaj polewki sobie z poważnych spraw urządzasz winksmiley.jpg

Grę przeglądarkową można bardzo sprawnie i szybko zrobić jeżeli to nie jest rpg ani nic skomplikowanego i nie trzeba wprowadzać tysięcy przedmiotów, skryptów do dialogów, zadań co trwa więcej niż produkcja gry i grafiki.

Takiego menlgame myślę że sporo osób z forum zrobiłoby w 1-3 miesiące. Gry przez przeglądarkę maja się nijak do zwykłych gier i ich produkcji.

A tak ogólnie więcej pracy mniej podniet zrobisz grę sam. Ucz się i ciężko pracuj nad tym, a sukces będzie twój winksmiley.jpg
achill
hehe

sam teraz siedzę i tworze wlasną gierkę - 5 miesięcy temu tez pałałem takim entuzjazmem a dziś entuzjam czeka na lepsze czasy, pod sterta książek o programowaniu i 3 arkuszach wydrukowanych kursow i skryptów (ktore probuje rozgryźć i zaczerpnąc coś dla siebie) itp.
Zgadzam się że do sukcesu trzeba przede wszystkim ciężkiej pracy i przemyslenia każdego elementu - ja tworze gierke od zera - mam zrobioną bazę jak narazie po kilka wpisow w każdej tabeli na których sobie testuje i usprawniam skrypty. i sczerze mowiac wole ja zrobic sam bo nawet jesli padnie po pierwszym miesiacu to co by nie mowic czego sie naucze tworzac ja to moje tongue.gif. poza tym jesli chodzi o ewentualne problemy (ktorych mam calkiem sporo biorac pod uwage fakt ze pierwszy raz do php usiadlem jakos w styczniu tego roku) to zawsze mozna sie popytac ludzi z wiekszym doswiadczeniem - "pomógł" daje nie dlatego że ktos mi pomógł ale dlatego że się czegos mogłem nauczyć.
podsumowując:

podreczniki do programowania - 500zł
łaczę do surfowania po forach o programowaniu 60zł
satysfakcja ze stworzenia gry - bezcenna tongue.gif

ps.
życzę powodzenia
ptq
Jeżeli już ktoś rzuca hasło: "szukam ludzi do tworzenia gry" to powinien mieć ją dokładnie rozplanowaną, czyli pełna funkcjonalność co najmniej jako lista na kartce smile.gif

Sam dosyć niedawno się porwałem na takie coś, i tu o dziwo nie z myślą o zarobkach jak większość ludzi, tylko jako wyzwanie, czy dam rade.

Myślenie nad zasadami, możliwościami i innymi niezbędnymi rzeczami w grze, pochłonęła mi wszystkie wolne chwile w czasie ok 2 tygodni.
Dzieckiem tego czasu był dość duży stos kartek a4 wysysanych sukcesywnie z drukarki by zabazgrać stronice odręcznym pismem.

Potem nastał czas ułożenia wszystkiego w odpowiedniej kolejności i grupach, i zastanawianie się czy to jest w stanie przyjąć formę gry via www.
Dużo czasu też pochłonęło zastanawianie się nad bazą danych, przy której było najciężej, bo napisać obsługę do bazy w PHP jest nie tak trudno, ale już idealnie ją rozplanować nie za wesoło, bo wystarczy że coś źle się rozkmini i w połowie zabawy okazuje się że "to tak nie może być" i bum, wymazujemy kilka dni z życia projektu smile.gif

Gdy miałem zarys bazy wraz z pełnym opisem funkcjonalności postanowiłem "wciągnąć" kogoś w budowę, niestety, wszyscy bliscy programiści nie mieli czasu bądź wiedzy, a zdalna "zabawa" nie wchodziła w grę przy takim projekcie, bo jak już dawno zauważyłem, nic nie zastąpi "burzy mózgów" przy "kawce" winksmiley.jpg A sam przepadłem i wszystko zostało porzucone smile.gif czasu nie żałuję bo...

Jak już było napisane wcześniej, tak i ja napisze z dodatkiem swoich słów. Popieram ludzi którzy chcą tworzyć własne gry czy inne aplikacje, z żadnej książki nie nauczysz się myśleć jak programista, a tworzenie aplikacji począwszy od małych, przez średnie do wielkich da więcej doświadczenia niż przeczytanie wszystkich książek o programowaniu smile.gif

Dodatkowo praca w grupie jest trudna na początku, zwłaszcza jak w połowie zaczną się zgrzyty tongue.gif Najgorsze jak na koniec będzie kłótnia kto ma największy udział smile.gif Dobrze że ja tak nigdy nie miałem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.