Jeżeli już ktoś rzuca hasło: "szukam ludzi do tworzenia gry" to powinien mieć ją dokładnie rozplanowaną, czyli pełna funkcjonalność co najmniej jako lista na kartce

Sam dosyć niedawno się porwałem na takie coś, i tu o dziwo nie z myślą o zarobkach jak większość ludzi, tylko jako wyzwanie, czy dam rade.
Myślenie nad zasadami, możliwościami i innymi niezbędnymi rzeczami w grze, pochłonęła mi wszystkie wolne chwile w czasie ok 2 tygodni.
Dzieckiem tego czasu był dość duży stos kartek a4 wysysanych sukcesywnie z drukarki by zabazgrać stronice odręcznym pismem.
Potem nastał czas ułożenia wszystkiego w odpowiedniej kolejności i grupach, i zastanawianie się czy to jest w stanie przyjąć formę gry via www.
Dużo czasu też pochłonęło zastanawianie się nad bazą danych, przy której było najciężej, bo napisać obsługę do bazy w PHP jest nie tak trudno, ale już idealnie ją rozplanować nie za wesoło, bo wystarczy że coś źle się rozkmini i w połowie zabawy okazuje się że "to tak nie może być" i bum, wymazujemy kilka dni z życia projektu

Gdy miałem zarys bazy wraz z pełnym opisem funkcjonalności postanowiłem "wciągnąć" kogoś w budowę, niestety, wszyscy bliscy programiści nie mieli czasu bądź wiedzy, a zdalna "zabawa" nie wchodziła w grę przy takim projekcie, bo jak już dawno zauważyłem, nic nie zastąpi "burzy mózgów" przy "kawce"

A sam przepadłem i wszystko zostało porzucone

czasu nie żałuję bo...
Jak już było napisane wcześniej, tak i ja napisze z dodatkiem swoich słów. Popieram ludzi którzy chcą tworzyć własne gry czy inne aplikacje, z żadnej książki nie nauczysz się myśleć jak programista, a tworzenie aplikacji począwszy od małych, przez średnie do wielkich da więcej doświadczenia niż przeczytanie wszystkich książek o programowaniu

Dodatkowo praca w grupie jest trudna na początku, zwłaszcza jak w połowie zaczną się zgrzyty

Najgorsze jak na koniec będzie kłótnia kto ma największy udział

Dobrze że ja tak nigdy nie miałem