Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery][ajax] Jak wysłać dane?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
lukasamd
Witam,
chciałbym przy użyciu jQuery zrobić w ajaxie coś takiego: mam formularz typu textarea a pod nim przycisk, gdy nacisnę przycisk, tekst z formularza jest przesyłany do innego pliku, w którym tekst jest zapisywany do bazy danych.

Zaglądałem do manuala i wg. przykładu, chyba przy onclick przycisku powinienem wykonywać:

Kod
$.ajax({
   type: "POST",
   url: "plik.php",
   data: "tekst=moj-tekst-z-textarea",
   success: function(msg){
     alert( "Efekt: " + msg );
   }
});

Totalnie nie znam się na js, więc staram się stosować jquery, który nieco to wszystko uprasza. O ile dobrze rozumiem, po poprawnym wysłaniu danych otworzy mi okienko dialogowe z komunikatem. Czy mogę jednak wysyłać dane z textarea w taki sposób? Myślałem aby je obrobić, ale przecież chcę wysyłać bez przeładowania strony...

No i druga sprawa - chciałbym aby podczas wykonywania tej operacji pokazała się np. jakaś animacja (wiecie, "zegarek" z pasków jak w lightbox) - bez czegoś takiego można czuć się zdezorientowanym smile.gif
erix
Rozumiem, że składasz ofertę? Można zrobić to, co chcesz, ale jaka jest Twoja inicjatywa?
lukasamd
Nie rozumiem...

Po prostu nie wiem jak to zrobić - tyle znalazłem w manualu i tyle z tego rozumiem, a nie mam jakiejkolwiek pewności, że to jest dobrze (tzn. że to będzie pasowało do tego, co chciałbym uzyskać).
nospor
Cytat
a nie mam jakiejkolwiek pewności, że to jest dobrze
ok, to czemu nie sprawdzisz czy dziala? Co ci stoi na przeszkodzie bo za bardzo nie rozumiem. Masz kod i musisz go teraz tylko wykonac.
b3
na docs.jquery.com masz wszystko ladnie opisane.. wystarczy dobrze poszukac winksmiley.jpg
erix
Dobra, koniec tego nabijania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.