Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własny CMS - edycja poprzez panel czy edytowalną wersje stron?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Kolejna sprawa w której chciałem się was poradzić.
Pisze sobie własny CMS i mam taką wątpliwość jaki wybrać sposób wprowadzania zmian? Czy poprzez panel administracyjny, czyli edytowanie w formularzu odpowiednich pól bazy danych. Ale formularz ma jak najprostszą formę i nie przypomina w ogóle strony. Czy może lepiej jest stworzyć edytowalną wersje strony. Po autoryzacji, można by było edytować zawartość całej strony. Wyobrażam to sobie jako zbiór iluś formularzy poukładanych tak jak treści na stronie. Które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego? A może coś pośredniego? Część treści edytowanych poprzez panel administracyjny a część poprzez edytowalną stronę? Proszę dajcie jakieś za i przeciw, bo ja się w tym nie orientuje. A chciałbym :|

Jakie rozwiązania stosuje się takich profesjonalnych systemach CMS czy frameworkach?

Jak na razie używam panelu administracyjnego. Ale ma tą wadę, że jak widzę na stronie coś do poprawy to potem muszę w troszkę czasu poświęcić na znalezienie tego w panelu/bazie.

Riklaunim
Używałeś w ogóle popularnych CMSów jak Wordpress, Joomla? Czy nawet to forum? Edycja daje możliwość zmiany zazwyczaj części pól z bazy danych dla danego wpisu winksmiley.jpg Nie daje się surowego formularza do edycji całego wpisu.
krowal
PHPMyAdmin to nie jest żaden panel administracyjny winksmiley.jpg Tak jak mówił Riklaunim, nie daje się wszystkich pól do edycji tylko kilka tj, tytuł, treść i np przynależność do kategorii. Do tego celu tworzy się formularz z wymaganymi polami i oddaje się go w ręce użytkownika. Dodatkowo pole treść można opakować w jakiś edytor WYSIWYG np TinyMCE
nowy_pehapowiec
no nie używałem, ale widziałem i albo jest:
panel którym można wybrać dany artykuł, formularzem zmienić jego treść tytuł, dowiązać obrazki i tak dalej.
albo
stronka wyglądająca jak gdyby nigdy nic ale można ją edytować

Mi osobiście bardziej pasuje panel, ale jak już pisałem czasem chwilkę mi zejdzie zanim zorientuje gdzie jest to co mam zmienić. Pewnie źle sobie zaplanowałem ten panel. Może macie jakiś ogólny schemacik jak to ma działać i jak poupychać te wszystkie funkcje w panelu?

pozdro
Riklaunim
1. poużywać dostępnych rozwiązań (np. Wordpress oraz dla porównania np. DokuWiki - dwa różne sposoby zarządzania zawartością i dwa różne zastosowania)
2. zapoznać się z frameworkami w PHP - do wyboru np.: CakePHP, CodeIgniter, Kohana
3. Spróbować w wybranym i poznanym frameworku stworzyć prostego "CMSa", tak zwanego "bloga" - czyli dodaj/edytuj/usuń/wyświetl dla newsów i komentarzy do nich biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.