Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Warunek if
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simon111
Witam

Mam następujący problem z warunkiem if:

1. if ($temp == "yes")
  2. { header("Location: form/form1.php?");
  3. }
  4.  
  5. else if ($zwil == "yes")
  6. { header("Location: form/form2.php?");
  7. }
  8.  
  9. else if ($temp == "yes" && $zwil == "yes")
  10. { header("Location: form/form3.php?");
  11. }

Wartości "yes" są przesyłane akurat z innego miejsca z checkbox'a. Chodzi teraz o to, że gdy zaznaczę w checboxie tylko okienko temp to przerzuca mnie prawidłowo, w drugim przypadku tak samo. Jednak gdy zaznaczę obydwa nie przerzuca mnie do pliku form3.php tylko znowu do pierwszego, czyli form1.php.
Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii i ewentualne sugestie. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam Simon.
Fifi209
Ostatniego daj jako pierwszy. winksmiley.jpg
lukasamd
Zauważ, że jak zaznaczasz 2 to spełnia pierwszy warunek - więc działa jak powinno winksmiley.jpg
Daj ostatni warunek jako główny (początkowy), a powinno działać ok.
simon111
Istotnie, zmiana kolejności zadziałała. Jednakże w sumie muszę dać znacznie więcej warunków, gdyż w zależności od tego co zostanie zaznaczone w checkboxach użytkownik zostanie przeniesiony do innego formularza. Wszystkich możliwych wyników jest jak obliczyłem 64. Zatem, w tym momencie zastosowanie kolejności if'ów nie chce zadziałać.
Macie może jeszcze jakieś inne sugestie?

PS. Myślałem nad zastosowaniem warunków zagnieżdżonych (czyli if'y w if'ach), ale może jest jakiś prostszy sposób.
Pawel_W
zrób to na switch
sweter
albo elseif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.