starach
30.08.2009, 01:18:17
Cześć. Ostatnio dochodzę do wniosku że powinienem zająć się robieniem layoutów do stron a nie samego ich oprogramowania. Zastanawiam się tylko od czego powinienem zacząć naukę. Od rysunku czy może obsługi programu graficznego... photoshop/gimp/corel... etc. Jak ugryźć ten temat. Od dawna fascynuje mnie co ludzie potrafią wyczyniać z tymi aplikacjami, tworząc niesamowite grafiki. Też chciałbym tak umieć. Nie wiem niestety za bardzo od czego powinienem zacząć...
Pozdrawiam.
sztosz
30.08.2009, 01:41:57
Od przejrzenia setek layoutów, aby zrozumieć jak layout ma wyglądać aby był funkcjonalny, reszta to kwestia odrobiny talentu i umiejętności (to ostanie z setek tutoriali które są w sieci).
Wejdź na stronę:
http://www.csszengarden.com/ przeczytaj, poklikaj w linki i zrób własny lay do tej strony
Shadowsword
30.08.2009, 01:52:54
Rób layouty i dawaj do oceniania na różnych forach (żeby nie oceniały cały czas te same osoby) i staraj się robić jakieś zwariowane layouty, a nie biało - niebieski, który jaki by nie był dobrze wygląda

Po jakimś czasie słuchania krytyki załapiesz ocb. Poza tym poszukaj jakiś szablonów do cmsów za 50$+ i oglądaj ich foty. Zobacz w jaki sposób są zrobione
thek
30.08.2009, 02:01:58
Myślę, że najlepiej zacząć od obsługiwania jakiegoś programu graficznego. Przeglądanie layoutów, wybieranie ciekawych rozwiązań to kwestia tak naprawdę gustu. Gorzej, gdy podoba się nam coś i mamy kichę bo nie posiadamy umiejętności, by to w programie graficznym sobie poukładać. Co z tego, że widzimy fajny efekt graficzny, skoro nie potrafimy nic więcej poza kopiuj-wklej? A nauka obsługi oprogramowania nie trwa dzień czy dwa. Z czasem dopiero nabiera się nawyków, poznaje funkcje. Można się nawet dokształcać przeglądając layouty i używając poznawanych funkcji do testowania. Ja w tej chwili poznaję tak Photoshopa. Kupiłem dwie dobre książki wydawnictwa Helion dotyczące tego softu i poznaję narzędzia. A i tak jeszcze wiele czasu upłynie zanim poznam je chociaż w stopniu pozwalającym mi na, w miarę, swobodne poruszanie i obróbkę grafiki. Nauka obsługi narzędzi zajmuje o wiele więcej czasu niż wyrobienie sobie posiadanego już od urodzenia gustu czy talentu niezbędnego do łączenia wielu zlepków w sensowną i przyjemną dla oka całość.
starach
30.08.2009, 04:04:47
To może mnie uda ci się pomóc trochę
thek.
http://www.adobe.com/designcenter/video_workshop/Od kilka lat przeglądam strony typu templatemonster czy zen garden i mimo wielu godzin zachwycania się nimi nic tak naprawdę mi nie przychodzi z tego. Nigdzie na tych stronach nie jest napisane zrobiłem to w tym to tak a tamto tak. Photochłopa znam na poziomie bardzo podstawowym. Bardzo bym chciał się dowiedzieć jak mieszać w nim filtry żeby uzyskać efekt na stronie X czy Y.
Właściwie pytanie w tym temacie powinno brzmieć, "... Napisałem, skasowałem i znowu napisałem, dochodząc do wniosku że nie ma jednego właściwego pytania.
Żeby robić ładną grafikę komputerową.
Co trzeba umieć?
Co trzeba wiedzieć?
Skąd czerpać inspirację?
Miałem jeszcze z 5 ale o tej godzinie szybko myśli wylatują z łepetyny.
bim2
30.08.2009, 06:10:04
Wpisz w google "photoshop effects"

Nie ma przepisu na lay czy obrazek. To powinno się robić na czuja. :]
sztosz
30.08.2009, 10:34:03
Wpisz w google Photoshop tutorials. Przeczytaj i powtórz krok po kroku kilkanaście takich większych, pokombinuj samemu i nauczysz się tworzenia takich efektów że samemu Ci szczena opadnie
athabus
30.08.2009, 12:29:35
A jesteś w ogóle uzdolniony plastycznie?
Ja np. bardzo łatwo umiem wybrać layout do odpowiedniego zadania. Przeszedłem już przez etap layoutów z templatemonster, które wyglądają bardzo efektownie ale... no właśnie w 90% nie nadają się na poważne strony a jedynie na wizytówki.
W tej chwili umiem dobrać layout do odpowiedniego projektu, umiem powiedzieć co jest dobre a co złe, ale ilekroć siadam do programu graficznego uświadamiam sobie, że nic z tego nie będzie. Po prostu nie mam tego czegoś i wiem, że layouty które bym tworzył zawsze będą co najwyżej średnie. Nie jest to kwestia nieumiejętności zastosowania filtrów - po prostu nie potrafię wymyślić pewnego detalu (czy jak mówią niektórzy gadżetu), który sprawi że strona będzie atrakcyjna.
Sam się zadziwiam jak daję grafikowi layout, on dokonuje kilku "śmiesznych" poprawek typ tu cień tam, uwypuklenie, tu zmiana tonu koloru i z przeciętnego laya wychodzi perełka. Niestety w tej pracy liczą się szczegóły. Jeśli nie masz w tym kierunku zdolności to daruj sobie. Jeśli powstrzymuje cię tylko technologia i od razu widząc lay w myśli wiesz co i jak pozmieniać a jedynie nie wiesz jak to zrobić technicznie to kup sobie książkę, opanuj dobrze podstawy i korzystaj z tutoriali. Z czasem się nauczysz. Na pewno nie będzie tak, że po przeczytaniu jednej książki czy tygodniu nauki będzie ci wszystko wychodzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.