Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]in_array() i tablica wielowymiarowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dembo
Witam,

1. if(!in_array($miesiac, $miesiace[$rok_szukaj]))
  2. {
  3. $miesiace[$rok_szukaj][$j] = $miesiac;
  4. $j++;
  5. }

Jak widać w załączonym przykładzie, funkcją in_array() chciałbym przeszukiwać konkretne wymiary tablicy (konkretne ale zmienne).
Ogólnie if(...) działa i funkcja in_array() wykonuje poprawnego przeszukania, jednak wyrzuca warning:
Warning: in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument in /virtual/pl/h2/itinnovation/!eklopotek/php/zrodla/funkcje.php on line 146
Sprawdziłem, że Warning nie wyskakuje, gdy wpiszę na sztywno jakiś wymiar, np. $miesiace[2009]
Można to jakoś obejść, aby warning nie wyskakiwał ?
wookieb
Cytat(dembo @ 30.08.2009, 11:14:18 ) *
Można to jakoś obejść, aby warning nie wyskakiwał ?

Co kolejny to głupsze pytanie. TAK MOŻNA OBEJŚĆ. A jak? Stosując tą funkcję poprawnie. Od wielki "trick hakerski".
Sprawdz czy zmienna którą podajesz jako drugi argument jest tablica (BO KOMUNIKAT MÓWI, ŻE TO NIE TABLICA).

Skoro jak podajesz na sztywno i nie działą to nie przeszło ci chociaż przez myśl, że $rok-szukaj jest błedne?
dembo
Uspokój się chłopie, bo wrzodów dostaniesz.
Cytat(wookieb @ 30.08.2009, 11:25:16 ) *
Skoro jak podajesz na sztywno i nie działą to nie przeszło ci chociaż przez myśl, że $rok-szukaj jest błedne?

1. Jak podaję na sztywno to DZIAŁA
2. Wyobraź sobie, że zanim napisałem tego posta to sprawdziłem zmienną $rok_szukaj, w tej sytuacji przyjmuje wartość 2009
i kiedy wpisuję zamiast $rok_szukaj w pierwszym indeksie tablicy 2009 na sztywniaka, to wszystko jest OK.
3. Mam 100% pewność, że drugi argument jest tablicą.
wookieb
Więc przed if-em wyświetl sobie $rok_szukaj oraz
  1. var_dump($miesiace[$rok_szukaj])
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.