Cytat
Podstaw sobie dowolne hasło pod podany przeze mnie, w poprzednim poście, wzór i znałbyś odpowiedź na swoje pytanie. Zakładam, że każdy użytkownik ma unikalną sól dla każdego pojedynczego znaku hasła.
No właśnie problem w tym, że tego się nie da z Twoich wzorów określić jednoznacznie bo nie określasz nigdzie czy owa dodatkowa sól jest uzależniona od pozycji:
sha1(6R$fr2Ga + CRu6$wRu + a)
sha1(6R$fr2Ga + cuthA3=R + a)
sha1(6R$fr2Ga + th$PhE3u + a)
sha1(6R$fr2Ga + +RUt*uF2 + a)
sha1(6R$fr2Ga + =r9cH6!u + a)
sha1(6R$fr2Ga + F7ecR-ph + a)
sha1(6R$fr2Ga + _EKa73@w + a)
sha1(6R$fr2Ga + p@$VE96u + a)
czy od znaku:
Teraz przeczytaj jeszcze raz zdanie swoje jakie zacytowałem powyżej i powiedz czy osoba logicznie myśląca uzna wariant 1 czy 2 za prawidłowy. Bo myślę, że oprócz mnie wiele osób pomyśli, iż jednak piszesz cały czas o wariancie 2. Ciągle bowiem przewija się fragment o unikalności dla każdego pojedynczego znaku hasła, a dla wielu może to oznaczać równoważność między dowolnym znakiem a odpowiadającym mu skrótem (tak jak to widać w wariancie 2 powyżej). Może po prostu źle to odbieram i nie myślę już przy weekendzie. Myślę, że powinniśmy się przespać chyba już dziś bo pewnie nie kontaktujemy oboje :D Ale myślę, że rozumiesz teraz na przykladzie o co mi chodzi i od następnego posta będziemy bardziej precyzyjni w doborze słów. Myślę, że zwrot: "
każdy użytkownik ma unikalną sól dla
każdej pozycji w swoim haśle jest łatwiejsze w odbiorze.
A jeśli już przy tym jesteśmy to może powinniśmy się zastanowić, czy te sole miały by być generowane losowo co jakiś czas na podstawie innego pola bazy, czy może generowane co jakiś czas i na sztywno wrzucane do bazy, czy może wyrzucić je poza katalog główny serwera (imho chyba najbezpieczniejsza metoda), czy też może jakiś plik na serwerze, którego nie można by było podejrzeć z poziomu przeglądarki ( na przykład próba wejścia wywoływała by jego interpretację).