Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polskie znaki w url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wree
Witam Serdecznie

Mam sobie serwis i ładnie ustawione dla url-i friendly_url dla wyszukiwarek. Podstrony z bazy danych zmienia mi super:

1. function friendly_url($url) {
  2. $url = html_entity_decode($url);
  3. $search = array('"','<','>',' ','/','\'','&','%','ć','ś','ą','ź','ó','ł','ś','ż','ń','ę','Ć','Ś','Ą','Ż','Ó','Ł','Ś','Ż','Ń','Ę');
  4. $change = array('_','-','-','-','-','-','and','procent','c','s','a','z','o','l','s','z','n','e','C','S','A','Z','O','L','S','Z','N','E');
  5. $url = str_replace($search, $change, $url);
  6. return $url;
  7. }

a mam taki problem. Pobieram url-e funkcją get w wielu miejscach w serwisie. Mają polskie znaki w sobie i chcę je także przemielić przez friendly_url, tylko nie wiem czy tak się da. Spędziłem już dwa dni na próbach i pomyślałem, że sam nie wymyślę...

Jak można to zrobić? Jak dostawić do wcześniej pobieranych danych przez get tak aby po pobraniu zmieniło na friendly i aby wyszukiwarki rozpoznawały stronę jako bez polskich znaków i odstępów?

używam smarty
wree
Witaj agape, dzięki za odpowiedz.

Ja chcę efekt dokładnie odwrotny, niż w linku który podałeś już mam (.*) w .htacess. Nie chcę dodać polskich znaków a usunąć.
erix
Cytat
Pobieram url-e funkcją get w wielu miejscach w serwisie

Co to jest funkcja get? Jeśli masz na myśli PARAMETRY GET, to będzie pewien problem - http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t72
wree
tak tak parametry get, pobieram je z linku w których frazy są często dwuczłonowe, np "Aleksandrów Łódzki" a wyszukiwarki interpretują mi nieszczęsny odstęp jako "%20" + polskie znaki. Chętnie bym się ich pozbył i tak myślę już trochę...

ps. fajny blog... ale to nie pomaga tongue.gif.
erix
Cytat
tak tak parametry get, pobieram je z linku w których frazy są często dwuczłonowe

A jak te linki generujesz? Najpierw wywalaj polskie znaki, potem daj urlencode i wtedy umieszczaj to jako link.

Cytat
ps. fajny blog...

Thx. ;]
potreb
Zajmowałem się podobnym temtem niestety odpowiedzi i tak nie znalazłem, dlatego wolę przesyłać dane postem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.