Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak sprawdzic czy mysql_result(mysql_query()) jest poprawnym wynikiem?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Mam oto taka funkcję:
  1. $last_date = mysql_result(mysql_query("SELECT date_added FROM t_files WHERE added_by = '".$added_by."' ORDER BY date_added DESC LIMIT 1"), 0);
I wszystko pięknie puki są wyniki. Jeśli nie ma rekordu w bazie który spełnia to zapytanie to wywala mi error.
Jak skonstruować if'a żeby sprawdzał czy jest błąd czy nie?
nowotny
Zifuj mysql_num_rows w takim razie...
sadistic_son
Próbowałem już tak wcześniej i teraz też i wywala:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\xxx\functions.php on line 490

To dziwne bo zapytanie jest ok bo jesli sa jakies rekordy to wszystko bangla jak powinno.
nowotny
Więc coś źle napisałeś... pokazuj kod...
sadistic_son
To tylko jedna funkcja:
  1. function last_date(){
  2. $added_by = mysql_result(mysql_query("SELECT id_user FROM t_users WHERE name = '".$_SESSION['logged']."' ORDER BY id_user DESC LIMIT 1"), 0);
  3. $last_date = mysql_result(mysql_query("SELECT date_added FROM t_files WHERE added_by = '".$added_by."' ORDER BY date_added DESC LIMIT 1"), 0);
  4. $num = mysql_num_rows($last_date);
  5.  
  6. if($num<=0){$last_date="2001-01-01 10:00:00";}
  7. }
nowotny
No to teraz poczytaj sobie jeszcze jakiego argumentu oczekuje mysql_num_rows i jeszcze raz popatrz na swój kod...
sadistic_son
Oj zmęczony jestem nooo, cały dzień przy php winksmiley.jpg Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.