Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spore obciążenie serwera, diagnostyka
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
JrQ-
Witam, mam serwer wirtualny w pewnej firmie, oto jego parametry:

Processor NameAMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4800+ Vendor ID
AuthenticAMD Processor Speed (MHz)1000.000
Processor NameAMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4800+
Vendor IDAuthenticAMD Processor Speed (MHz)
1000.000 Total Memory2043060 kB Free Memory
51900 kB Total Swap Memory5245212 kB Free Swap Memory
4876044 kB System Uptime0 Days, 19 Hours and 45 Minutes
Apache 2.2.12

Na nim postawione 4 fora phpBB By Przemo - jednak laczna suma uzytkownikow online na tych forach w sumie nie przekracza nawet 50 uzytkownikow.

Problem w tym, że serwer chodzi tragicznie, są momenty, gdy jest dobrze, jednak przez większość czasu działa bardzo wolno. W DirectAdmin znalazłem dość ciekawą rzecz:

http://i27.tinypic.com/2hg7k2f.png

Po restarcie httpd sprawa czasami wraca do normy, jednak nie mogę siedzieć i resetować co godzinę sciana.gif

Spore wartości osiąga także Load Average - 42.06, 38.53, 34.2, gdzie w normie to nie powinny przekraczać 5...

Czy to możliwe, ze te 4 male fora generuja takie obciazenie? Jak ewentualnie zdiagnozowac, co jest przyczyna takiego stanu rzeczy? prosilbym o jakiekolwiek wskazowki.

Z gory dziekuje.
erix
Cytat
Czy to możliwe, ze te 4 male fora generuja takie obciazenie? Jak ewentualnie zdiagnozowac, co jest przyczyna takiego stanu rzeczy? prosilbym o jakiekolwiek wskazowki.

No pewnie, że tak. mod by Przemo na wielu serwerach jest po prostu zabroniony właśnie z powodu generowania ogromnego obciążenia.

Cytat
prosilbym o jakiekolwiek wskazowki.

Wyłącz niepotrzebne mody, a najlepiej zmień skrypt forum.
JrQ-
Skrypt mam zoptymalizowany dość dobrze, nie sądzę, że to jest wina skryptu. Dawniej mialem na tym samym serwerze jeszcze wiecej for i chodzilo duzo lepiej. Ostatnio cos sie 'porobilo'. Co wiecej, mam tam tez portal php fusion, owszem troszke szybciej sie laduje, ale i tak BARDZO wolno. A co odnosnie tego screena, ktorego dalem?
erix
Ale nie rozumiesz, że modyfikacja by Przemo znacznie obciąża bazę w porównaniu do czystego phpBB?

Mogę mieć 2000000000e20 skryptów hello world i jednego zabójcę, który zajeździ serwer

Cytat
A co odnosnie tego screena, ktorego dalem?

No i co Ci powiedzieć? Co najwyżej to, że Apache działa w trybie prefork (AFAIK) i nic więcej.

Cytat
Ostatnio cos sie 'porobilo'.

W ciemno nic nie można powiedzieć.
atsuki
w konsoli wpisz: htop - zobacz co generuje obciazenie. Mnie zastanawia tyle procesów Exima.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.