Cytat
Jeśli nada chcesz robić małe stronki, to zostań przy MySQL. Jest na wszystkich sensownych hostingach. Jeśli jednak musisz już zmienić bazę, to zmień na PostreSQL. Używam go od dłuższego czasu i nie narzekam. Jednak baza ta ma jedną wadę. Ciężko znaleźć hosting, który udostępniał by bazę na świat, by można się było połączyć do nie przez pgadmin, a phpPgAdmin to badziewie jakich mało.
Czyli trudniej o dobry hosting z postgresem niż mysql? Patrzyłem i było tego sporo ale może coś nie dopatrzyłem.
Cytat
Czarny PR wśród wyznawców open source i innych maniaków. Duży biznes nawet by tego nie zauważył, a to właśnie do dużego biznesu skierowana jest oferta Oracle. Poza tym MySQL nie umrze, tylko zmieni się w przynętę dla potencjalnych nowych klientów.
Jeśli chcesz się rozwijać w kierunku baz danych, to zacznij poznawać Oracla lub MS SQL Server. Obie bazy zostały stworzone pod kątem dużych klientów i ich znajomość pozwoli Ci znaleźć dobrze płatną pracę, w której będziesz mógł się specjalizować (a nie jak teraz: html, css, sql, php, itd).
No właśnie, oracle zależy na klientach firmowych, a oni nawet nie zauważą zniknięcia mysql. Albo mysql stanie się wersją demo oracle, niby działa, ale chcesz zrobić coś więcej niż selec i dostajesz linka do sklepu oracle, żebyś sobie kupił ich bazę. Trocha się tego obawiam, dlatego pomyślałem o postgresie.
Na razie mam dość dobry układ bo w robię bazy danych do mały stron, czasami tylko na boku całe strony. I to mi pasi, co będzie za pięć lat nie wiem, ale bardzo możliwe, że będę się zajmować tylko bazami. To co zostać przy mysql czy przesiadkę na postgresa zrobić? Czy z któregoś z nich będzie mi łatwiej się przesiąść na oracle czy ms sql serwer?
pozdro