Witam, chciałbym zakupić jakieś książki do nauczenia się obecnie stosowanych standardów przy tworzeniu aplikacji internetowych, w głównej mierze interesuje mnie OOP jak i PHP5 (bo czasami brakuje mi wiedzy na temat istniejących funkcji, które ułatwiają życie - a najlepiej jakieś z przykładami) i może coś odnośnie bezpieczeństwa. ale bardziej nastawione na przykłady niż teorie.
Obecnie miałem nie miłe doświadczenia z kupowaniem książek, na ten przykład pół roku temu chcąc się nauczyć ajaxa zakupiłem 6 książek, mimo tego że zawierały obszerny opis przykładów, to miałem problemy z przełożeniem wchłoniętej wiedzy na własną część praktyczną. I szczerze powiedziawszy, uważam że tylko zmarnowałem czas zapoznająć się z materiałem tych książek. Bo Ajaxa nauczyłem się prubująć i kombinując z istniejącymi na rynku bibliotekami w krótszym czasie, owszem wiedza nabyta z książek stanowiła mocny fundament teoretyczny (ale do tego celu wystarczyła by mi jedna ksiązka, góra dwie).
A i interesuje mnie jeszcze czy istnieje jakaś specyfikacja do PHP opisująca standardy jakie należy używać przy pisaniu kodu źródłowego, bo przy tworzeniu jakiś większych CMS'ów mam problemy z nazewnictwem zmiennych (owszem stosuje anglojęzyczne, 2-3 słowe zmienne, by łatwiej w kodzie można było później się odnaleźć), ale kiedy po jakimś dłuższym okresie czasu dochodzą poprawki w skrypcie, złapałem się na nadpisywaniu zmiennych(przez co potem tylko problemy się robią). A nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego zwłaszcza że stosuje refaktoryzacje i "jeszcze niepełny" modelu MVC i powoli zastanawiam się nad wdrożeniem w frameworka Kohana.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat różnych książek nim się zdecyduje na ich zakup.