Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie znam się na PHP, zajmuję się grafiką komputerową a z programowaniem u mnie bardzo przeciętnie... jednak ostatnio potrzebuje mieć formularz zamówienia na stronę. Niestety takie rzeczy głównie w php się tworzy...więc musiałem zacząć sobie z tym jakoś radzić...
Udało mi się go zaprojektować jako tako czytając porady w internecie...
Oto kod:
<?php if($_POST['imie']) { $mail = "Imię: ".$_POST['imie']." \r\nNazwisko: ".$_POST['nazwisko']." \r\nTelefon: ".$_POST['tel']." \r\nImię i nazwisko osoby zmarłej: ".$_POST['imie_i_nazwisko']." \r\nData śmierci: ".$_POST['data_smierci']." \r\nNazwa cmentarza: ".$_POST['nazwa_cmentarza']." \r\nRodzaj nagrobka: ".$_POST['rodzaj_nagrobka']." \r\nRodzaj usługi: ".$_POST['rodzaj_uslugi']." \r\nUsługi dodatkowe: ".$_POST['uslugi_dodatkowe']." \r\nIndywidualne życzenia: ".$_POST['indywidualne_zyczenia']." \r\nForma kontaktu: ".$_POST['forma_kontaktu']."\r\n\r\n"; } ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <FORM NAME="zgloszenie" METHOD="post" ACTION="#"> <p>DANE OSOBY ZAMAWIAJĄCEJ: </p> <p> <input type="text" name="imie" size="30" value="" /> Imię<br> <INPUT TYPE="text" NAME="nazwisko" SIZE="30" value=""> Nazwisko<br> <INPUT TYPE="text" NAME="tel" SIZE="30" value=""> Telefon</p> <p>DANE OSOBY ZMARŁEJ:</p> <p> <INPUT TYPE="text" NAME="imie i nazwisko" SIZE="30" value=""> Imię i nazwisko <br> <INPUT TYPE="text" NAME="data smierci" SIZE="30" value=""> Data śmierci <br> <INPUT TYPE="text" NAME="nazwa cmentarza" SIZE="30" value=""> Nazwa cmentarza </p> <p>RODZAJ NAGROBKA: <br> <select name="rodzaj nagrobka"> <option value="">wybierz pakiet</option> <option value="Grob ziemny">Grób ziemny</option> <option value="Pomnik pojedynczy">Pomnik pojedyńczy</option> <option value="Pomnik podwojny">Pomnik podwójny</option> <option value="Grobowiec rodzinny">Grobowiec rodzinny</option> </select> <br> <p>RODZAJ USŁUGI: <br> <select name="rodzaj uslugi"> <option value="">wybierz pakiet</option> <option value="Jednorazowa">Jednorazowa</option> <option value="Okolicznosciowa">Okolicznościowa</option> <option value="Kwartalna">Kwartalna</option> <option value="Polroczna">Półroczna</option> <option value="Roczna">Roczna</option> </select> <br> <p>USŁUGI DODATKOWE: <br> <select name="uslugi dodatkowe"> <option value="">wybierz pakiet</option> <option value="Odsniezanie">Odsnieżanie</option> <option value="Dodatkowy znicz">Dodatkowy znicz</option> <option value="Tylko znicz bez sprzatania">Tylko znicz bez sprzątania</option> <option value="Obsadzanie grobu roslinami">Obsadzanie grobu roślinami</option> <option value="Wience,wiazanki,kwiaty">Wieńce,wiązanki,kwiaty</option> </select> <br> <p>INDYWIDUALNE ŻYCZENIA: <p> <textarea name="indywidualne zyczenia" cols="30"></textarea> <br> <p>FORMA KONTAKTU: <br> <select name="forma kontaktu"> <option value="">wybierz formę</option> <option value="Email">E Mail</option> <option value="Telefon">Telefon</option> </select> </p> <p> <input name="submit" type="submit" value="wyślij" /> </p> </form> </body> </html>
Formularz działa, jest to zupełnie najprostsza wersja...
Jednak chciałbym dwie drobne usprawnienia wprowadzić.. z czym sobie nie radze... :/
Po pierwsze, chciałbym aby po kliknięciu na przycisk "wyslij" pojawił się jakiś napis typu: "Zgłoszenie zostało wysłane" ... domyślam się
ze nie jest to nic bardzo skomplikowanego, lecz dla mnie jest to trudność (nie mam pojęcia w którym miejscu kodu mam wkleić dana fragment - nawet
nie jestem pewien czy jest właściwy...)
coś w tym stylu? dobrze mysle?
Druga kwestia: Chciałbym także aby formularz sprawdzał czy dane pola są wypełnione, aby nie było takich incydentów, iż wystarczy kliknąć "wyslij" i wysyła maila z pustym formularzem...
Bardzo proszę o pomoc... zależy mi na tym, i tak jestem juz z siebie dumny ze jako tako udało mi się coś naskrobać... ale z tymi elementami męczę się już drugi dzień :/
Z góry dziekuje i pozdrawiam

Kuba