Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyjazne menu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka,
jakie uważacie za przyjazne menu w panelu admina?

- menu glowne, najezdzamy na pozyjce, wyswietlają nam się pod menu dla tej pozycji, najezdzamy na podpozycje i wyswietlają nam się pozycje dla tej podpozycji, itd.
coś ala jak tu:
http://www.gosu.pl/MyGosuMenu/demo/DropMenuX/example1.html

- menu główne. kliknięcie na pozycję z menu powoduje przeładowanie strony.
Odpala się np. domyślna akcja dla tej pozycji a z boku wyświetlają się podpozycje menu które są aktualne dla klikniętego z menu głównego.
Oczywiście następuje podświetlenie pozycji z menu głównego, oraz z menu bocznego jeśli klikneliśmy też w boczne. W ten sposób widać na jakiej pozycji z menu jesteśmy aktualnie.

- może jakieś inne?
wookieb
Pozycja + podpozycja wyświetlone na początku (jeżeli nie jest ich zbyt duża ilość). Uzytkownik nie musi sobi najeżdzać, szukać kolejnego menu albo czekać na załadowanie podpozycji. Natychmiast znajduje się na stronie, którą chce zobaczyć i to jednym kliknięciem.
Spawnm
na pewno przyjazne nie jest menu z wyskakującymi boxami (twój link), strasznie denerwuje ,byle mocniejszy ruch myszką i tasiemiec się zamyka==trzeba wszystko wybierać od nowa + człowiek nie wie gdzie się znajduje + brak możliwości szybkiej zmiany strony.

Bardziej preferował bym boczne menu z głównymi kategoriami -> po kliknięci pokazują się pod kategorie + wszystko ma własny kolor
+ dla ułatwienia top menu z najczęściej używanymi linkami
nospor
@wookieb no ale podpozycje wyswietlane dopiero gdy najedzie sie na pozycje? Bo inaczej jakoś tego nie widzę

Cytat
Bardziej preferował bym boczne menu z głównymi kategoriami -> po kliknięci pokazują się pod kategorie + wszystko ma własny kolor
to tak jakby opcja nr2 ktorą podałem.

Cytat
+ dla ułatwienia top menu z najczęściej używanymi linkami
ciekawy gadżet, może wprowadzę w przyszłości
wookieb
Wyświetlane odrazu jeżeli nie ma ich za dużo. Jeżeli więcej to np podpozycje wyświetlają się po kliknięciu na pozycję.

- Pozycja
-- podpozycja
-- podpozycja
-- podpozycja
- Pozycja
- Pozycja
zzeus
Ja również preferuję opcję którą opisał @Spawnm
vokiel
Jak dla mnie najwygodniejsze menu w PA jest boczne, z rozwijanymi podkategoriami, jeśli ma być 3 poziom zagłębienia, wtedy może być rozwijane na bok.

editdown:
JS, ale przez kliknięcie, nie przez :hover. I tak, żeby po kliknięciu drugiej kategorii pierwsza się od razu nie zwijała, tylko pozostawała rozwinięta (jak w wordpress).
Opcja po najechaniu myszką częściej irytuje, bo ciągle gdzieś ucieka, zwija, rozwija.
nospor
ok, a te rozwijanie podkategorii w menu bocznym preferujecie poprzez js czy poprzez przeladowanie strony?
Mnie pamietam irytowalo z jakiegos powodu poprzez js
Spawnm
js ale bez zbędnych bajerów, to one irytują winksmiley.jpg
batman
Z moich doświadczeń wynika, że w panelu administracyjnym ludzie preferują trzystopniowe menu:

1. Belka górna - główne elementy.
2. Belka boczna - szczegóły wybranego działu/kategorii.
3. Accordion* - dodatkowe (opcjonalne menu), które znajduje się w belce bocznej.

Belka górna - kliknięcie powoduje przeładowanie strony i wyświetlenie strony zawierającej najpopularniejsze elementy danego działu/kategorii.
Belka boczna - kliknięcie powoduje przeładowanie strony (jeśli nie ma dodatkowych opcji) lub rozwinięcie accordion menu z dodatkowymi opcjami.

No i nie można zapomnieć o breadcrumbs, czyli ścieżce pokazującej, gdzie użytkownik się aktualnie znajduje.

* - nie musi być to accordion menu. Może być to dowolna inna forma, która będzie pasowała do konkretnego projektu.
nospor
Cytat
No i nie można zapomnieć o breadcrumbs, czyli ścieżce pokazującej, gdzie użytkownik się aktualnie znajduje.

Jakby było podświetlanie pozycji w menu to samo z siebie by to było bradcrumbem.

Musze przyznać batman że twoja wizją jakoś najbardziej mi pasuje.
A te doświadczenia to na jakiej bazie masz? klienci ci mowili czy jak?
batman
Pisząc "z doświadczenia" miałem na myśli klientów, którzy w stwierdzili, że tak im najwygodniej się pracuje. Niestety z oczywistych względów nie będę wymieniał ich z nazwy, mogę jednak zapewnić, że są to duże firmy.

Podświetlenie aktualnie wybranych pozycji w menu jest dobrym pomysłem, jednak nie zastąpi ono bradcrumbs. Okruszki mają to do siebie, że jedno spojrzenie pozwala od razu określić w jakim miejscu aplikacji użytkownik się znajduje.
nospor
ok, a czy ci klienci preferują tez obrazki w tym menu czy sam tekst wystarczy?
batman
To tylko zależy od identyfikacji graficznej firmy. Bardzo często pojawiają się małe strzałeczki w postaci trójkącików, znacznie rzadziej ikonki symbolizujące daną funkcjonalność.
Samo menu również nie są mocno kolorowane. Zazwyczaj jest to jakaś ramka na górze, niżej opis menu, potem menu właściwe i ramka dolna.
Crozin
Również polecałbym model batmana - przy czym warto dodać przycisk, który by (JS) zwijał boczne menu, rozszerzając część z treścią na 90-kilka/100% szerokości - bardzo przydatny "bajer".
jmail
moi klienci najczęściej decydują się na takie menu

http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex1/slashdot.htm

+ delikatnie je zmodyfikowałem, zeby można było większe zagnieżdżenia robić.

a ostatni odkryłem jMaki i walczę z nim, zeby go odchudzić biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.