Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z odniesieniem sie w skrypcie do zmiennych POST w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Savail
Witam
Mam pytanie. Czy mając taki formularz jak poniżej, mozna w skrypcie php odniesc sie do value="strona", tak aby mozna bylo to modyfikowac itp?
<form action="skrypt.php" method="POST">
Wpisz nazwę szukanej gry<br/>
<input type=text name="szukaj" value="strona"><br/>
<input type=submit value="Szukaj">
</form>
Bo wiem ze aby odniesc sie do name="szukaj" trzeba wpisac: $POST['szukaj'] = "cos tam";
Chodzi o to ze chcialbym wykonac pewne operacje dla value="strona" z uzyciem instrukcji if ale nei wiem jak to zrobic... Bede wdzieczny za jakiekolwiek rady!
Fantazyn
W zmiennej $POST['szukaj'] masz zapisaną wartość (value, w tym wypadku bedzie to 'strona').

Czyli jak chcesz robić coś w zaleźności od wartości $POST['szukaj'] to możesz zrobić to tak:

1. if ($POST['szukaj'] == "strona") {
  2. // input o name = "szukaj" ma value "strona"
  3. }

Po przesłaniu formularza otrzymujesz po prostu zmienną $POST['szukaj'], która ma wartość "strona" (i tyle).

Nie wiem dokładnie czy o to Ci chodzi... (jak możesz to opisz co dokładnie chcesz zrobić).
Savail
Troche niedokladnie opisalem moj problem, zaczne od poczatku.
Wpadlem na pomysl aby zrobic sobie prosta wyszukiwarke na swoja strone oparta na zasadzie: jesli w polu tekstowym wpisany zostanie tytul jakiejs gry to zostane przeniesiony na podany w kodzie adres. Moj formularz to:
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>
  4.  
  5. Test formularza
  6.  
  7. </title>
  8. </head>
  9. <body>
  10. <form action="skrypt.php" method="POST">
  11. Wpisz nazwę szukanej gry<br/>
  12. <input type=text name="szukaj"><br/>
  13. <input type=submit value="Szukaj">
  14. </form>
  15. </body>
  16. </html>

Zas kod skryptu php wyglada tak:
  1. <?php
  2. if($POST['szukaj'] = 'gra')
  3. header("Location: str.html");
  4. else{
  5. header("Location: test.html");
  6. }
  7. ?>

I gdy wpisze sie w wyszukiwarce "gra" to przenosi mnie na adres str.html, ale przenosi mnie takze gdy wpisuje byle co, a jak widac w kodzie chcialem zrobic to tak ze jesli $post['szukaj'] nie jest rowna gra to przenosi mnie na test.html, ale to sie nie dzieje.
korro
Cytat(Savail @ 20.10.2009, 16:37:22 ) *
  1. ...
  2. if($POST['szukaj'] = 'gra')
  3. ..

Daj podwójne =, pojedyncze to przypisanie.
Savail
Gdy robie podwojne = to wtedy nawet nie przekierowuje mnie ;/

I wczesniej szukalem juz alternatywnego rozwiazania... chcialem przypisac wartosc wartosci strona, i jesli wartosc ta byla wpisana w polu tekstowym to przenosila mnie na konkretny adres, ale wlasnie nie wiem jak sie odwolac do wartosci (value strona). Troche trudno wytlumaczyc ten problem
korro
to daj $_POST zamiast $POST.
Savail
heheh no taaak tongue.gif Zupelnie zapomnialem o tym znaczku _ ;p dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.