wlosky
21.10.2009, 16:29:34
Witam
(Posted by newbie)
Po klikugodzinnej nieudanej próbie zrozumienia czegoś co ma uchodzić za intuicyjne dla początkującego, postanowiłem napisać ten post...
Ściągnąłem i zainstalowałem Msql, php, apache. Skonfigurowałem wstępnie wszystko wg zaleceń. Pierwsze co chciałem zrobić to dostać sie do bazy mysql, zatem wyszukałem plik mysql.exe w \bin, po uruchomieniu aplikacja od razu sie wyłącza (pojawia sie jakaś informacja, ale od razu sie zamyka, także nawet nie wiem w czym rzecz). Próbowałem rekonfigurować mysql przez MySQLInstanceConfig, próbowałem dawać hasło, usuwać hasło... bez skutku. Robię z tym od dłuższego czasu, jeśli ktoś mi wytknie błąd - będę wdzięczny.
Meares
21.10.2009, 16:34:28
Polecam korzystanie z gotowego pakieciku. WebServ, XAMPP, WAMP lub coś innego rozwiąże twoje kłopoty.
MateuszS
21.10.2009, 16:36:26
Ja od siebie polecam XAMPP - kilka klikniec i juz dziala. Strony .php wrzucasz do xampp/httdocs
wlosky
21.10.2009, 16:37:28
Nie rozwiąże bo już próbowałem.. Zainstalowałem wampa i po dodaniu hasła do bazy nie moge sie dostać do phpadmin.. Chciałbym zrozumieć gdzie robię błąd, ale wolę używać 3 narzędzi oddzielnie..
MateuszS
21.10.2009, 16:44:44
Sprobuj wpisac root jako login i nie podawac hasla albo root i root
wlosky
21.10.2009, 17:11:57
MySQL zwrócił komunikat
: Dokumentacja
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
Dostaje komunikat kiedy próbuje sie dostać do phpadmin (wamp). Wcześniej ustawiłem hasło do bazy mysql.
Powiedzmy, że daruje sobie oddzielne narzędzia i użyje wamp... Ustawiłem hasło do mysql do którego mogę się dostać, ale nadal nie działa mi phpadmin, pojawia mi się komunikat (czytaj wyżej). Wszedłem zatem do pliku php.ini i w wierszu mysql.default_password = " " podałem te do mysql, ale nadal nie mam dostepu do phpadmin.
MateuszS
21.10.2009, 17:16:54
Cytat
Wszedłem zatem do pliku php.ini i w wierszu mysql.default_password = " " podałem te do mysql,
Podaj w loginie root a hasle spacje przy logowaniu