Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić czego wymaga serwis WWW?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
xajart
Witam, czy można w jakiś sposób sprawdzić czego wymaga gotowy serwis www do tego by dobrze działał. Mam pełen kod takiej aplikacji niestety na serwerze lokalnym nie mogę jej odpalić bo ciągle wywala jakieś błędy (głownie to odnośnie braku zmiennych) - na serwerze firmowym aplikacja działa poprawnie.

Analizowanie każdego błędu z osobna zajmie mi wieki, bo na serwerze lokalny wskazuje np brak zmiennej że wskazaniem na linie, kiedy odpalam ten plik i patrze na tą linię to widzę użycie funkcji, potem przeszukiwanie plików gdzie ta funkcja jest deklarowana, w końcu jak ją znalazłem okazało się że zmienne w niej użyte pochodzą z kolei z innych funkcja a w tamtych z kolejnych w ten sposób to zanim poprawie tą aplikacje to będę siedział miesiącami analizując wszystkie pliki. Ze złożoności kodu i hierarchii katalogów wnioskuje że został użyty do jej stworzenia jakiś framework.

Czy można jakoś sprawdzi w jakim frameworku została zrobiona? Z tego co widzę po samej aplikacji to jest używany smarty ale w każdym chyba frameworku można go używać. I do tego jest wykorzystywany pear ale z tego co widzę to tylko do modułu mapki. Aplikacja jest w pełni wykonana w php5 a została założona ponad półtora roku temu. Na pewno nie jest to symfony(choć mogę się mylić).

Już poprawiałem odwołania do bazy danych na serwerze lokalnym i wywoływane jest poprawnie połączenie z bazą. Też znalazłem pliki w których poprawiłem ścieżki. Ale widzę że to nie wystarcza. 

Może znacie jakieś sposoby co z tym zrobić? Najlepiej to zapewne by było zbudować pewnie ten serwis od nowa (mniej czasu by zajęło).

zwierzołak
hmm może np. poznasz po bibliotekach dołączonych do kodu, albo po nazwach klas? Jak wszystkie nazwy klas zaczynają się od "Zend_" to możliwe, że to aplikacja w zend frameworku np tongue.gif

jak nie masz kontaktu z autorem, ani dokumentacji to czeka Cię pewnie żmudna robota z tą aplikacją
Kocurro
Albo zleć to komuś kto ma doświadczenie - znam firmę co bierze za usługę polegającą na przeniesieniu serwisu z serwera na serwer od 50 do 200 pln netto, sprawdzają co jest potrzebne, jaka konfiguracja biblioteki itp. modyfikują odpowiednio kod.

Może lepiej skorzystać z takiej pomocy - firma zewnętrzna będzie tańsza niż Twój czas poświęcony na to. Jakbyś chciał to mogę dać Ci do nich namiar.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
xajart
Więc na pewno nie jest to Zend. 

Gdzieś wyczytałem że Pajączek robi takie pliki jak np 'index.php5.add' - praktycznie do każdego kliku w php5 jest dołączony ten .add który zawiera coś na wzór:

Kod
<LASTEDITED BY="Autor"/>
<OPTION NAME="WORDWRAP" STATE="ON"/>
<OPTION NAME="LINENUMBERS" STATE="ON"/>
<OPTION NAME="SHOWALLCHARS" STATE="OFF"/>
<OPTION NAME="DIVIDEEDITOR" STATE="SINGLE"/>
<OPTION NAME="WYSIWYGMODE" STATE="OFF"/>
<LIVESPELL ENABLED="ON"/>
<AUTOCORRECT ENABLED="ON"/>
<PARSER NAME="HTML+PHP extended"/>
<POSITION LINE="2" CHAR="0"/>
<SELECTION START="214" LENGTH="0"/>

Każda klasa posiada nazewnictwo funkcji albo Polskie albo Angielskie (tak jak by ktoś to poskładał z tego co miał). Sądziłem że to jakiś framework był ponieważ dość ustrukturyzowane są kody aplikacji. Czy można jakoś sprawdzić jakie opcje należy włączyć by aplikacja działała stabilnie (np zmienne globalne itp.)?

Cytat(zwierzołak @ 24.10.2009, 04:39:41 ) *
jak nie masz kontaktu z autorem, ani dokumentacji to czeka Cię pewnie żmudna robota z tą aplikacją
Niestety autor tej aplikacji nigdzie nie pozostawił na siebie jakiś namiarów, a firma dla której to robił - już nie pamięta. Wiem że z tym będzie ciężko - dlatego jak do końca weekendu nie uda mi się to rozczaić, to wtedy najwyżej poddam się i szefowi powiem "ze koszty i będą wyższe, niż budowa od nowa całej aplikacji".

Cytat(Kocurro @ 24.10.2009, 12:09:26 ) *
Albo zleć to komuś kto ma doświadczenie - znam firmę co bierze za usługę polegającą na przeniesieniu serwisu z serwera na serwer od 50 do 200 pln netto
Tu właśnie nie tyle chodzi o przeniesienie na inny serwer co dorobienie kilku rzeczy do tej aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.