Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Delete podwójnych rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam,
Czy jest mozliwe poprzez zapytanie usunac powtarzajace sie rekordy np.
jesli w bazie mam 3 identyczne rekordy różnia sie tylko ID chce usunac 2 zeby został 1 jak moge złożyć takie zapytanie questionmark.gif

OK przeciez mamy limit smile.gif juz jest OK

No tak ale jesli w bazie bedzie jeden taki rekord to go usunie biggrin.gif:D a tak niemoze byc ;/
Fifi209
count() ? smile.gif
kielich
No tak to mi zliczy liczbe wierszy ale jak mam usunac np 2 jest bede miał 3 takie same questionmark.gif
Fifi209
DISTINCT
kielich
próbowałem tego co mi napsisałem przed edycja smile.gif i nie działa
skowron-line
having count() >1
kielich
szczerze mówiąc poczytałem o klauzuli having no i DISTINCT i dalej nie wiem jak sklepac zapytanie które usunie mi moje duplikaty w bazie np. o takie samej nazwie ;/
thek
Napisze słownie:
- Znajdź wszystkie rekordy w bazie, gdzie kolumna określona ma wielokrotnie tę samą wartość (czyli ma duble),
- Wybierz te rekordy grupami, ale wyrzuć z każdej grupki jeden (ten zostanie w bazie),
- pozostałe usuń.

Podpowiem, ze przyda się count, group_concat i parę innych funkcji.
Najbardziej zewnętrzny będzie DELETE, a id rekordów do usunięcia sobie ustaw jako WHERE id IN (tutaj id rekordów do usunięcia).
To jak te identyfikatory wyciągnąć zostawiam Tobie.
kielich
wymąciłem cos takiego
  1. DELETE FROM zamowienia USING zamowienia, zamowienia AS vtable WHERE (zamowienia.id > vtable.id) AND (zamowienia.nazwa_naprod = vtable.nazwa_naprod)

i mam np 4 zamowienia w którym :
id jest inne (logiczne)
id_produktu :63,63,64,64 (duplikaty)
i nazwa_naprodukcie :xxx,aaa,xxx,aaa ( do kazdego produktu)
czyli 2 produkty maja (id_produktu 63 i xxx,aaa ) nastepne (64 i tez xxx,aaa)
i w.w zapytanie usuwa mi zamowienia 64 (xxx,aaa) a powinno usunąć jedno (63 xxx,aaa ) i jedno 64(xxx,aaa) jak mam to rozwiazac mecze sie juz od rana ;/

niech ktos napisze jak moge to zrobic ;/

Znajdzie się ktoś kto mi chetnie pomoze w rowikłaniu tego problemu questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.