Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dzielenie wpisow z bazy Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczalpi
Witam
Mam pytanie odnosnie podzielenia wpisow na trzy kolumny. W bazie mam okolo 300 rekordow. Do tej pory jak robie to wszystkie rekordy pojawiaja sie w jednym pionie. Chcialbym podzielic je na 3 kolumny, aby strona nie byla zbyt dluga. Adres trony jak to teraz wyglada
  1. http://urlopus.pl/miasta.html
. Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje serdecznie.
Kildyt
Najprostszym rozwiązaniem jest chyba użycie LIMIT-u i wstawienie każdego z zapytania do osobnego paragrafu i ustawienie ich w CSS-ie, bo o dzieleniu tekstu na kolumny w CSS-ie możesz na razie zapomnieć bo to jeszcze nie jest za dobrze wspierane. W ostateczności zostaje js.
Kszyhuu
Podziel stronę na 3 części (tabelką) i do każdej kolumny dodaj ograniczone wyniki swojego zapytania. Czyli:
  1. SELECT * FROM xxx LIMIT 0, 100

1. SELECT * FROM xxx LIMIT 100, 100

1. SELECT * FROM xxx LIMIT 200, 100
vokiel
Utwórz sobie 3 div'y (możesz ustawić szerokość na np 33%).
Jak pobierzesz wszystkie wpisy, policz ile ich jest. Podziel to na 3, liczba ta (po zaokrągleniu) będzie limitem na kolumnę. Teraz wyświetlając wpisy w pierwszym div sprawdzasz przy każdym rekordzie czy licznik == limit, jeśli tak to tworzysz nowy div, następnie trzeci.
thek
Zajrzałem na stronę i osobiście skłaniam się do ostatniej odpowiedzi. 3 razy div z float left, width 33% (lub jeśli masz stały to ustal sobie szerokość na ile chcesz) i ilość miast w kolumnie to ceil(liczba_wierszy/3) smile.gif Sam tak w którymś portalu zrobiłem, ale robiłem 2 kolumny, a nie 3. Rozwiązałem analogicznie i nie ma żadnych problemów z wyświetlaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.