Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Problem z tekstem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gabrielx
Witam. Zaczynam przygodę z CSS i jak to zwykle bywa u amatora natrafiłem na pewien problem. Otóż tło nie dostosowuje się do tekstu-ucina się. Zastosowanie overflow:auto poprawia sytuację ale niestety z boku pojawiają się paski przeglądania. Poza tym tło się wydłuża-poza tekst. Oto kod:
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2">
  4. <title>Ala</title>
  5. <style type="text/css">
  6. #main {
  7.  
  8. clear: both;
  9. height: 100%;
  10. overflow: hidden;
  11. width: 50%;
  12. margin: 0 auto 0 auto;
  13.  
  14. }
  15. #menu {
  16. width: 30%;
  17. margin: 0 0 -20000px 5px;
  18. padding-bottom: 20000px;
  19. height: 100%;
  20. background: #ffe6c5;
  21. float: left;
  22. }
  23. #tresc {
  24. width: 65%;
  25. padding: 0 0 0 15px;
  26. float: left;
  27. height: 100%;
  28. background: #CCCCCC;
  29. margin-bottom: -20000px;
  30. padding-bottom: 20000px;
  31. }
  32. </style>
  33.  
  34. </head>
  35. <body>
  36. <div id="main">
  37.  
  38. <div id="menu">
  39. <h2>Lorem ipsum sit ei sonet exerci feugait.</h2>
  40.  
  41. In vero antiopam has, cibo discere ne nec. Libris appellantur quo ad, et nec veritus tractatos. Sed suas molestiae mnesarchum ne, melius convenire ocurreret vix an. Feugiat ornatus expetendis mel te. Est timeam utroque ne, debet graecis feugait vel ut. Cu has utinam petentium theophrastus, et hinc dignissim duo. Ea ipsum suscipiantur vix.
  42. </div>
  43. <div id="tresc">
  44. Trochę spekulujemy, zostawmy tę decyzję samemu Zbigniewowi Chlebowskiemu ? powiedział Andrzej Halicki komentując doniesienia mówiące o tym, że Chlebowski zawiesił się w prawach członka klubu PO. ? On sam doskonale wie, że naruszył standardy i przeprosił za to. On wie, że obecny w polityce już być nie może ? dodał poseł PO.
  45. - Zbigniew Chlebowski jest gotów stanąć przed komisją śledczą i prokuraturą. Zostało jeszcze parę godzin, musimy poczekać na jego deklarację ? stwierdził Andrzej Halicki. - To, że przekroczył granice, to jego wina, on o tym dobrze wie - dodał.
  46.  
  47. Jak ocenił poseł PO, "Chlebowski jest w trudnej sytuacji psychofizycznej". - Nie dziwmy się, że jest on w pewnym zamknięciu. Myślę, że jego męską decyzja ułatwi mu późniejsze kontakty w Sejmie - dodał.
  48.  
  49. Radio ZET poinformowało wcześniej, że Zbigniew Chlebowski podjął decyzję o zawieszeniu się w prawach członka klubu Platformy Obywatelskiej. Jeszcze dziś ma się on stawić na posiedzeniu dolnośląskiej PO, która podejmie ostateczną decyzję w jego sprawie.
  50.  
  51. Decyzja Zbigniewa Chlebowskiego ma związek z aferą hazardową.
  52.  
  53. Afera wybuchła, gdy 30 września CBA poinformowało, że podczas prac nad ustawą o grach hazardowych mogło dojść do naruszenia interesu ekonomicznego państwa. Następnego dnia szczegóły ujawniła "Rzeczpospolita". Dotarła do stenogramów z prowadzonych przez CBA podsłuchów dwóch biznesmenów z Dolnego Śląska - Ryszarda Sobiesiaka i Jana Koska. Biznesmeni rozmawiali o ustawie m.in. ze Zbigniewem Chlebowskim. - Walczę, Rysiu, załatwimy - mówi podczas jednej z podsłuchanych przez CBA rozmów z biznesmenami Zbigniew Chlebowski.
  54.  
  55. W tym momencie sprawa rozszerza się na kolejne wątki. Jednym pozostaje proces legislacyjny i rola Zbigniewa Chlebowskiego i Mirosława Drzewieckiego w tym procesie. Drugi wątek to wyciek informacji o operacji prowadzonej przez CBA. Mariusz Kamiński poinformował o niej premiera Donalda Tuska 12 sierpnia. Dwa tygodnie później Sobiesiak poinformował Koska, że interesuje się nimi CBA.
  56.  
  57. Trzeci wątek to kwestia ujawnienia przez "Rz" tajnych stenogramów rozmów biznesmenów. W tej sprawie wszczęto już śledztwo.
  58.  
  59. Ostatnim wątkiem jest sprawa zarzutów, które zostały postawione Mariuszowi Kamińskiemu. Prokuratura w Rzeszowie prowadzi śledztwo ws. afery gruntowej. Dziś poinformowano, że Kamiński jest już podejrzany w tej sprawie. Zdaniem PiS, do momentu wybuchu afery hazardowej, śledztwo zmierzało w kierunku umorzenia.
  60.  
  61. </div>
  62. </div>
  63.  
  64. </body>
  65. </html>
t4keda
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2">
  4. <title>Ala</title>
  5. <style type="text/css">
  6. #main {
  7.  
  8. clear: both;
  9. overflow: hidden;
  10. width: 50%;
  11. margin: 0 auto 0 auto;
  12.  
  13. }
  14. #menu {
  15. width: 30%;
  16. margin: 0 0 -20px 5px;
  17. background: #ffe6c5;
  18. float: left;
  19. }
  20. #tresc {
  21. width: 65%;
  22. padding: 0 0 0 15px;
  23. float: left;
  24. background: #CCCCCC;
  25. }
  26. </style>
  27.  
  28. </head>
  29. <body>
  30. <div id="main">
  31.  
  32. <div id="menu">
  33. <h2>Lorem ipsum sit ei sonet exerci feugait.</h2>
  34.  
  35. In vero antiopam has, cibo discere ne nec. Libris appellantur quo ad, et nec veritus tractatos. Sed suas molestiae mnesarchum ne, melius convenire ocurreret vix an. Feugiat ornatus expetendis mel te. Est timeam utroque ne, debet graecis feugait vel ut. Cu has utinam petentium theophrastus, et hinc dignissim duo. Ea ipsum suscipiantur vix.
  36. </div>
  37. <div id="tresc">
  38. Trochę spekulujemy, zostawmy tę decyzję samemu Zbigniewowi Chlebowskiemu ? powiedział Andrzej Halicki komentuj?c doniesienia mówi?ce o tym, że Chlebowski zawiesił się w prawach członka klubu PO. ? On sam doskonale wie, że naruszył standardy i przeprosił za to. On wie, że obecny w polityce już być nie może ? dodał poseł PO.
  39. - Zbigniew Chlebowski jest gotów stan?ć przed komisj? ?ledcz? i prokuratur?. Zostało jeszcze parę godzin, musimy poczekać na jego deklarację ? stwierdził Andrzej Halicki. - To, że przekroczył granice, to jego wina, on o tym dobrze wie - dodał.
  40.  
  41. Jak ocenił poseł PO, "Chlebowski jest w trudnej sytuacji psychofizycznej". - Nie dziwmy się, że jest on w pewnym zamknięciu. My?lę, że jego męsk? decyzja ułatwi mu póĽniejsze kontakty w Sejmie - dodał.
  42.  
  43. Radio ZET poinformowało wcze?niej, że Zbigniew Chlebowski podj?ł decyzję o zawieszeniu się w prawach członka klubu Platformy Obywatelskiej. Jeszcze dzi? ma się on stawić na posiedzeniu dolno?l?skiej PO, która podejmie ostateczn? decyzję w jego sprawie.
  44.  
  45. Decyzja Zbigniewa Chlebowskiego ma zwi?zek z afer? hazardow?.
  46.  
  47. Afera wybuchła, gdy 30 wrze?nia CBA poinformowało, że podczas prac nad ustaw? o grach hazardowych mogło doj?ć do naruszenia interesu ekonomicznego państwa. Następnego dnia szczegóły ujawniła "Rzeczpospolita". Dotarła do stenogramów z prowadzonych przez CBA podsłuchów dwóch biznesmenów z Dolnego ?l?ska - Ryszarda Sobiesiaka i Jana Koska. Biznesmeni rozmawiali o ustawie m.in. ze Zbigniewem Chlebowskim. - Walczę, Rysiu, załatwimy - mówi podczas jednej z podsłuchanych przez CBA rozmów z biznesmenami Zbigniew Chlebowski.
  48.  
  49. W tym momencie sprawa rozszerza się na kolejne w?tki. Jednym pozostaje proces legislacyjny i rola Zbigniewa Chlebowskiego i Mirosława Drzewieckiego w tym procesie. Drugi w?tek to wyciek informacji o operacji prowadzonej przez CBA. Mariusz Kamiński poinformował o niej premiera Donalda Tuska 12 sierpnia. Dwa tygodnie póĽniej Sobiesiak poinformował Koska, że interesuje się nimi CBA.
  50.  
  51. Trzeci w?tek to kwestia ujawnienia przez "Rz" tajnych stenogramów rozmów biznesmenów. W tej sprawie wszczęto już ?ledztwo.
  52.  
  53. Ostatnim w?tkiem jest sprawa zarzutów, które zostały postawione Mariuszowi Kamińskiemu. Prokuratura w Rzeszowie prowadzi ?ledztwo ws. afery gruntowej. Dzi? poinformowano, że Kamiński jest już podejrzany w tej sprawie. Zdaniem PiS, do momentu wybuchu afery hazardowej, ?ledztwo zmierzało w kierunku umorzenia.
  54.  
  55. </div>
  56. </div>
  57.  
  58. </body>
  59. </html>

A jeśli chodzi o kolumny równych wysokości, to wydaje mi się, że te metody są lepsze (metoda 3): http://vivee.info/2008/01/10/kolumny-rowne...ca-css/#more-70
Gabrielx
Ok. Dzięki z pomoc smile.gif

Teraz pracuję nad rozmieszczeniem przycisków. Wiem że mogę to zrobić za pomocą 'position:absolute' ale to w moim rozwiązaniu nie działa(użycie wyśrodkowania margin: 0 auto 0 auto;) a poza tym jest przez wielu uważane za prymitywne.
Mam taki layout, w miejscu liter są buttony. W jaki sposób można coś takiego uzyskać? Nie podsyłajcie mi kodu, proszę o jakieś rady.

http://img22.imageshack.us/img22/8788/butonp.jpg - naglowek
(rysunek ma to wszystko zobrazować smile.gif)
  1. body{
  2. background-color: yellow;
  3. }
  4. #container {
  5. width:800px;
  6. overflow:hidden;
  7. margin: 0 auto 0 auto;
  8.  
  9. }
  10. #up{
  11. width:800px;
  12. margin-bottom:-4000px;
  13. padding-bottom:4000px;
  14. background:brown;
  15. }
  16. #lewo {
  17. clear:both;
  18. width:600px;
  19. float:left;
  20. margin-bottom:-6000px;
  21. background:red;
  22. padding-bottom:6000px;
  23. }
  24.  
  25. #prawo {
  26. width:200px;
  27. float:left;
  28. margin-bottom:-2000px;
  29. padding-bottom:2000px;
  30. background:grey;
  31.  
  32. }
  33. #down{
  34. width:800px;
  35. height: 66px;
  36. background: url('stopka.jpg');
  37. float:left;
  38. clear:left;
  39. display: block;
  40.  
  41. }
Blame
Jeśli chodzi o te buttony aaaa... bbbb... i ccc... to zainteresuj się czymś takim jak poziome menu oparte na liście. A te okrągłe "B" to chyba tylko position.
Gabrielx
Mam tylko teraz jedno pytanie. Co mam zrobić z tym nagłówkiem? Bo teraz go pociąłem i go odpowiednio zaprogramowuję (sam nagłówek podzielił się na wiele wiele części). Jak wy to zwykle robicie?

To co napisałem przeszło walidację (w3c), ale kod wygląda brzydko. Mogę zmienić nazwy id, ale to i tak będzie nieładne ;].
  1. <div id="up"><div id="a1"></div>
  2. <div id="a2">
  3. <div id="a3">
  4. <div id="a4">
  5. </div></div>
  6. </div>
  7.  
  8. <div id="a5">
  9. <div id="a6">
  10. <div id="a7">
  11. </div></div>
  12. <div id="a8"><div id="a9"><div id="a10"></div></div>
  13. <div id="a11"></div>
  14.  
  15. </div>
  16.  
  17.  
  18. </div>
  19. <div id="a12">
  20. <div id="a13">
  21. <div id="a14">
  22. </div></div>
  23. </div>
  24. </div>

Pociąłem to w ps a potem zaprogramowałem pocięte fragmenty. Dobrze zrobiłem?

Ps. Nie wiem, może nie doczytałem ale czy można używać/deklarować dwa razy te samo ID za pomocą DIV? Bo jak pierwszy raz używałem walidacji to wyskoczył mi błąd, że ożyłem dwa razy <div id="tekst">.

Celowo nie edytowalem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.