Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] tło z 2 obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
banki
Głupie pytanie, nie wychodzi mi coś, chcę zrobić takie tło strony, aby góra była obrazkiem a reszta tła innym obrazkiem, na razie mam coś takiego:

{ background-image:url('http://www.xxx.pl/images/pasek.jpg'); background-repeat:repeat-y; }

ale to jest tylko zwykłe tło, bez obrazka na górze
Daiquiri
Nie wiem co to za obrazki itd., ale:
1. Połącz te dwa obrazki i zrób z nich tło na całej stronie
2. Daj tło na stronie z jednego, a drugiego wrzuć w np. DIV
banki
odpada, 1 obrazek na górze ma wymiary powiedzmy 900x300, a ten który jest niżej ma 900x20, i jeśli dana podstrona będzie miała heigh np. 400 to tło będzie dziwnie wyglądało, ponieważ obrazek 1 (900x300) będzie widoczny 2 razy już, a ma byćwidoczny tylko i wyłącznie na górze strony, drugi obrazek ma się powtarzać w dół w zależności od wysokości strony
thek
No to pomyśl, skoro masz dwa obrazki to może by tak pokombinować by były dwa tła? winksmiley.jpg Skoro przez całą wysokość strony ma być ten z repeatem, to on ma być jako background całości, tyle że odsunięty od góry o ileś tam pikseli. A ten na górze zrobi za tło dla jakiegoś diva smile.gif Pewnie małym problemem dla Ciebie będzie to wycentrować, więc radzę tak: weź sobie zrób div z margin 0 auto i o określonej szerokości (szerokość obrazka czyli 900, by nie centrować go jeszcze potem w samym div) oraz wyzerowanymi paddingami. Do niego zrób jako background ten powtarzający się, ale odsuń go od góry o wysokość tego nie powtarzającego się (choć nie trzeba, bo powinien zejść "pod spód" następnych). Teraz dorzuć div kolejny (wewnątrz tego głównego) , gdzie jako tło masz ów obrazek nie powtarzający się. Przetestuj na różnych silnikach przeglądarek by usunąć drobne różnice, jakie zapewne wystąpią (IE 6.0 sux).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.