Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] Porownanie 2 tabel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
byczek1984
Witam
Mam 2 tabele.
tab1 tab2
id|nr id|nr
----- -----
1|1 1|9#2
---- -------
2|2 2|5
---- ---------
3|3 3|6#8
----
4|4
----
5|5

I chcialbym zeby porownac te 2 tabele i wyswietlilo tylko rozne wartosc id z tabel, czyli w tym przypadku zeby wyswietlilo tylko id=1 i id=3 , czyli wartosc(nr) 1 i 3. Jak zrobic taki kod. Wiem ze bedzie trzeba uzyc funkcji explode do rozdzielenia... ale probowalem i nic za bardzo nie wychodzi. Prosze o podpowiedzi
  1. $query=mysql_query("SELECT tab1.id, tab2.id from tab1 LEFT JOIN tab2 ON (tab1.id=tab2.id) ");
  2.  
  3. while($row=mysql_fetch_row($query))
  4. {
  5. echo $row[0]; //wyswietli 1 2 3
  6. echo $row[1]; //wyswietli 9#2 5 6#8
  7. }

I ostateczny wynik po porownaniu tablic pokazaly sie dane ktore sa tylko w tab1 a nie ma w tab2 , czyli 1 i 3
UNK
Jeśli dobrze rozumiem to powinno to wyglądać jak coś to tak:
  1. $query=mysql_query("SELECT tab1.id, tab1.nr tnr1, tab2.nr tnr2 from tab1 LEFT JOIN tab2 ON (tab1.id=tab2.id) ");
  2.  
  3. while($r=mysql_fetch_assoc($query)) //skróciłem $row do $r (mniej pisania tongue.gif), użyto innej funkcji w celu łatwiejszego (wg. mnie) korzystania z pobranych danych
  4. {
  5. if ( $r['tnr1'] != $r['tnr2'] ) $w[$id] = "Różnica: ".$r['tnr1']." - ".$r['tnr2'];
  6. }

Następnie wystarczy wyświetlić zawartość tabeli $w['$id'] bądź przerobić to na jakikolwiek inny wynik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.