Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Problem z instalacją pluginu sfCaptchaGDPlugin
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
harvesterix
W zasadzie mam dwa problemy:
1. Gdy instaluje wymieniony w temacie plugin poprzez symfony plugin:install ... wyskakuje mi monit:

Installation of "sfCaptchaGDPlugin" plugin failed: file C:\wamp\www\myproject\cache\.pear\sfCaptchaGDPlugin-1.2.0\lib\sfCaptchaGDValidator.class.php does not exist

czy ktoś miał taki lub podobny problem i jak go rozwiazac?

2. Podczas instalacji pluginow (powyzszego i sfGuard) w linii polecen wyskakuje mi wiele razy komunikat o mniej wiecej takiej tresci:

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in C:\....\Registry.php on line (tu daje różne numery linii)

moje pytanie czy te komunikaty moga powodowac jakies bledy przy instalacji pluginow, bo sfGuard dzialal mi normalnie mimo ze sie wyswietlily, no i jak sie tych komunikatow pozbyc bo mi zasmiecaja wiersz polecen.

Jeszcze jedno pytanko jesli sciagne sobie paczke (tego plugina) na dysk i chce go dodac do projektu recznie to wystarczy wszystko z katalogu sfCaptchaGDPlugin-1.2.0 skopiowac do katalogu plugins mojego projektu i juz moge sie bawic dalej, czy to nie wystarczy (bo przy instalacji zauwazylem ze tworzone sa pliczki w roznych katalogach)questionmark.gif
Gribo
Sam instalowałem ten plugin w swoim projekcie i problem jest taki że, struktura katalogów nie odpowiada tym co jest zapisane pliku xml pluginu. Z tego co pamiętam zrób tak :

- zainstaluj normalnie plugin (instalacja zakończy się fiaskiem)
- wejdź do folderu cache i odszukaj tam folderu z tym pluginem
- wejdź do folderu lib/validator i widget i skopiuj pliki które tam sa do folderu lib (w folderze lib muszą znakleść się pliki
<file name="sfCaptchaGD.class.php" role="data" /> <file name="sfCaptchaGDValidator.class.php" role="data" />
)
- jak już skopiujesz te pliki odpal jeszcze raz installa z linii komend symfony i powinno się zainstalować. możesz po instalacji sprawdzić to poleceniem symfony plugin:list

powodzenie
harvesterix
Działa dzięki Gribo juz po raz kolejny guitar.gif
tzn zainstalowalo ale nie dziala sad.gif
Hej Gribo czy moglbys mi pomoc z tym pluginem bo nie moge go okielznac?
To jest pierwszy plugin ktory instaluje poza sfguardem z jobeeta. Napisze co zrobilem:

1. zainstalowalem plugin'a po wpisaniu symfony plugin:list wyswietla ze jest zainstalowany

2. plik formularza w ktorym chce aby byla captcha wyglada tak:
  1. // project2/lib/form/SzkolaForm.class.php
  2. class SzkolaForm extends BaseSzkolaForm
  3. {
  4. public function configure()
  5. {
  6. //$this->widgetSchema->setFormFormatterName('list');
  7. //unset($this['aktywna'], $this['ocena']);
  8. $this->removeFields();
  9. $this->setWidgets(array('captcha' => new sfWidgetCaptchaGD())); //--------LINE 18 TU WYWALA BŁĄD Z PUNKTU 5 --------
  10. $this->setValidators(array('captcha' => new sfCaptchaGDValidator(array('length' => 4))));
  11. //WIDGETS
  12. $this->widgetSchema['logo'] = new sfWidgetFormInputFile(array('label' => 'Logo szkoły'));
  13. .
  14. .
  15. .
  16. }
  17. }

3. Formularz jest wysylany z defaultowych akcji new do akcji create a z tad do processForm ktora wyglada tak:

1. // project2/apps/frontend/modules/main/actions/actions.class.php
  2. protected function processForm(sfWebRequest $request, sfForm $form)
  3. {
  4. $form->bind(array(
  5. 'captcha' => $request->getParameter('captcha'),
  6. $request->getParameter($form->getName()),
  7. $request->getFiles($form->getName())
  8. ));
  9. if ($form->isValid())
  10. {
  11. $szkola = $form->save();
  12.  
  13. $this->getUser()->setFlash('notice', 'Szoła została dodana do kolejki szkół oczekujących na aktywację.');
  14. $this->redirect($this->generateUrl('daj_szkole', $szkola));
  15. }
  16. }

4. w pliku project2/apps/frontend/config/settings.yml dodalem
  1. enabled_modules: [default, sfCaptchaGDPlugin]

5. na wszelki wypadek wyczyscilem cache

6. przy probie odpalenia akcji new wywala mi nastepujacy blad:
"Fatal error: Class 'sfWidgetCaptchaGD' not found in C:\wamp\www\project2\lib\form\SzkolaForm.class.php on line 18"

Zdaje sobie sprawę że coś zmaściłem wstydnis.gif noa ale to pierwsza zabawa z pluginami, wiec pomozcie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.