<? function wykres($WHERE, $MAX) { #### MySql #### $wszystkie = mysql_query("SELECT wartosc, miesiac FROM staty WHERE $WHERE ORDER BY id DESC LIMIT 0,5 ;"); $najwiekszy = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT wartosc FROM staty WHERE $WHERE ORDER BY $MAX DESC LIMIT 0,1 ;")); #### Kolory #### $create = ImageCreate(300,210); $bialy = ImageColorAllocate($create, 255, 255, 255); $blekit = ImageColorAllocate($create, 30, 144, 255); $siwy = ImageColorAllocate($create, 200, 200, 200); #### Współżędne x, y, odstęp #### $x = 50; $y = 100; $p = 40; ####! ALGORYTM SKALOWANIA !#### if ($licz>2) elseif ($licz>3) #--- Pętla ---# { $wartosc = $b['wartosc']; $wartosc_l = $b['wartosc']; $miesiac = $b['miesiac']; $miesiac = miesiace($miesiac); if ($licz>2){$wartosc = $wartosc/$dziel;} ImageFilledRectangle($create, $x, 200-$wartosc, $y, 197, $blekit); ImageString($create, 3, $x-4, 196, $miesiac, $siwy ); ImageString($create, 5, $x+4, 200-$wartosc, $wartosc_l, $bialy ); $p=$p+20; $x=$x+$p; $y=$y+$p; } #---End---#, #### Skalowanie osi X i Y #### $polowa = 100; $caly = 200; if ($licz>2) {$polowa = 100*$dziel; $caly = $polowa*2; } #- Linie X i Y; Połowa, Całość, 0; -# ImageLine($create, 35, 199, 35, 5, $siwy ); ImageLine($create, 300, 198, 35, 198, $siwy ); imagestring($create, 5, 25, 185, "0", $siwy ); imagestring($create, 5, 0, 100, $polowa, $siwy ); imagestring($create, 5, 0, 0, $caly, $siwy ); ImageLine($create, 28, 105, 32, 105, $siwy ); ImageLine($create, 28, 5, 32, 5, $siwy ); #-- Wydruk na ekran --# imagepng($create); }?>
W czym problem: stworzyłem sobie taką małą funkcje do tworzenia prostych wykresów za pomocą biblioteki GD; Ale jest mały problem. Gdy wczytuje daną funkcje gdzieś w środek templatki oczywistym jest ze NAGŁÓWEK krzyczy o pomoc ponieważ znajduje się po jakim kolwiek wydruku. Gdy odseparuje go, dam ponad wszystko, zadeklaruje że ma sie wyświetlac tylko w tedy gdy ładowana jest reszta funkcji, nie widzi powiązania między sobą a funkcją generowania obrazka GD.
Jaki jest cel: Celem jest stworzenie funkcji wyświetlajacej wykresy względem informacji jakie dostanie; a wyświetlać maja się one w różnych miejscach na stronie.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt że nawet po napisaniu CAŁEGO kodu przed jakim kolwiek wydrukiem - działą! Ale ma to swą ujme - nic po obrazku się nie wyświetla.
Bedę wdzięczny za wszelaką pomoc. Manuala i google użyłem, ale nie znalazłem nic co by mogło mi pomuc