Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wirus
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam, w jaki sposób mogę usunąć wirusa ze strony na serwerze?
Mam dostęp do plików, które się na nim znajdują ale.. nie mam ich na twardym (żeby je zastąpić)
Otwierając stronę w przeglądarce wyskakuje ostrzeżenie od antywira
Kod
HTML/Iframe.B.Gen wirus

Wiem, że to nie jest typowy problem PHP ale może ktoś się z czymś takim spotkał i co ważniejsze poradził smile.gif
Spawnm
zobacz czy masz w plikach index dodaje <iframe> + jakiś kod , jeśli tak wywal to i zmień hasło do ftp + nie zapisuj w totalcomanderze.
thek
Zacznij od zmiany hasła do serwera i NIE ZAPISUJ GO w plikach konfiguracyjnych softu jakiego używasz do łączenia (niech zgadnę... Total Commander? winksmiley.jpg ). Potem wejdź na serwer i usuń wszystkie nadmiarowe pliki index.htm, index.html i index.php bo takie Ci się pojawiły na serwerze przez owego robala. Sprawdź zresztą sobie, a sam zauważysz, że takie się pojawiły. Potem przeanalizuj wszystkie pliki typu index pod kątem dopisanego kodu (najczęściej) javascript, który wygląda Ci podejrzanie, czyli dane ma w postaci kodowanej lub prowadzi do nieznanych stron.

//kolejny raz przepisujesz czyjś post , jeszcze jeden taki numer i dostajesz warna.
//Spawnm
Pawel_W
dodam, że nie chodzi tutaj tylko o pliki html, miałem tego wirusa haha.gif i pozamieniał również pliki js, takie jak jQuery, aby również dodawały ramkę na stronę

EDIT: niektóre pliki mogły zostać również zawirusowane, miałem taki przypadek że gdy chciałem otworzyć plik, żeby usunąć ten iframe to antyvirus blokował mi edytor i wyskakiwał error: brak dostępu winksmiley.jpg
em-ba
dzięki za wytłumaczenie;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.