Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] AdvancedAJAX live or ded?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PSV
W necie chyba nigdzie nie znajdę tej informacji więc pozwoliłem sobie zapytać szanownych kolegów, co się stało z AdvancedAJAX, strona tego projektu nie jest dostępna, wiec domyślam się ze projekt opadł lub nie jest już wspierany. Mam racje czy mylę się?
artega
Wygląda na to, że Łukasz Lach (autor) już od "jakiegoś" czasu nie zajmuje się rozwojem tej biblioteki ale mogę się mylić. Dziś już są dużo lepsze zamienniki mające większe możliwości jak np jQuery.
varez
pamietam jak pol roku temu szefu mi mowil - "nie uzywaj advAjaxa [moja pierwsza biblioteka winksmiley.jpg] bo niedlugo padnie, przerzuc sie od razu na jQuery" . Mial racje widac smile.gif
jQuery jest duzo lepsze od AdvAjaxa, polecam hehe
wookieb
Nie jest rozwijany ale advajax nadal jest spoko. Działa jak należy i to dość szybko. To, ze nie ma wbudowanego wsparcia json i innych typów danych, nie chyni go martwym. To nadal bardzo dobre narzędzie. Niestety jeżeli chodzi o dokumentację to warto było ją sobie wcześniej zapisać na dysku.

Cytat
jQuery jest duzo lepsze od AdvAjaxa, polecam hehe

Ponieważ?

Wiesz, że advajax wspiera opcje ponawiania requesta? Retry, czego jquery nie ma.
AdvAjax ma znacznie więcej obsługiwanych eventów (polecam zajrzeć), grupowanie wywołań, obsługa formularzy. Może część z nich jest rzadziej używana ale nadal bardzo przydatna. ADVAjax to nadal potężne narzędzie, tylko oczywiście nikt tego nie dojrzy, jeżeli sam nie zajrzy tylko podnieca się opinią innych
Cysiaczek
@wookieb - advAJAX jest poręczny i fajny, ale nie zmienia to faktu, że jeśli używasz jquery i/lub prototype, to szybciej jest wysłać request używając posiadanego już API niż dołączać advAJAX.
O pluginach też warto pamiętać, bo czasem szybciej użyć pluginu niż pisać coś ręcznie z użyciem advAJAX.

Pozdrawiam
wookieb
Cytat(Cysiaczek @ 3.11.2009, 21:57:21 ) *
że jeśli używasz jquery i/lub prototype, to szybciej jest wysłać request używając posiadanego już API niż dołączać advAJAX.

Oczywiście, że tak. Chodzi mi o odpowiedź na zdanie "nie uzywaj advAjaxa [moja pierwsza biblioteka winksmiley.jpg ] bo niedlugo padnie, przerzuc sie od razu na jQuery".
Rozumowanie jest błędne. To jak porównywać fabrykę z robotnikiem.
Fabryka to jquery, a robotnicy to jej poszczególne moduły. I gdyby porównywać jquery a advajax to musielibyśmy porównać moduł ajaxa z jquery a advajax. W starciu wygrywa to drugie.
Jedyne co mnie dziwi to łatwowierność w podawane ludziom informacje. Uwierzą we wszystko co powie im osoba "wyżej". Skoro można coś sprawdzić i przetestować to warto to zrobić aby nie być "bezmyślnym kretynym pod kierownictwem innych bezmyślnych kretynów" (oczywiście nikogo nie chcę tutaj obrazić smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.