Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Użytkownik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matimor
Witajcie Ponownie (Sry, że nowy temat, ale teraz mi błąd wyleciał winksmiley.jpg )

Pytanie polega na tym jak pobrać nick użytkownika z linku, chodzi o to, że mam na stronie swojego sklepu login użytkownika na liście i chcę aby po kliknięciu pokazywało mi jego dane. Link wygląda tak:
Kod
html://www.adres.pl/?users=Nick_Jakis_Tam
Spawnm
$_GET, naucz się podstaw exclamation.gif
Matimor
Dobra o tym to ja wiem, ale jak to pobrać w taki sposób, jaki jest nick:
  1. if($_GET['users'] == Tu nick jaki jest w linku )
Blame
Trochę cie nie rozumiem. Jeśli chcesz sprawdzić czy user jest załóżmy Nick_Jakis_Tam to dajesz po prostu:
  1. if($_GET['users'] == 'Nick_Jakis_Tam' )

Jeśli nie oto ci chodzi to rozwiń swoje pytanie.
Matimor
Jak już pisałem, gdy kliknę w nick jakiegoś użytkownika na stronie pokaże mi jego statystyki, które już sobie zrobię sam. Chodzi mi o same pobranie nicku, w który ktoś kliknął z linku i wykonanie do niego zapytań SQL.

Przykładem jest to forum, gdy kliknę w twój nick pokaże mi twoje statystyki
Blame
Yhm. No chyba że tak. W takim razie, dajesz:
  1. $nick=$_GET['users'];

Teraz w zmiennej nick masz nazwę usera która została przekazana za pomocą $_GET, czyli jak na przykąłd adres będzie www.strona.pl?users=Andrzej to w zmiennej $nick będziesz miał Andrzej. Na podstawie tego zrób sobie zapytanie MySQL z WHERE 'pole_z_loginem'='$nick'
blade-mrn
po kliknięciu na link ten nick będzie zapisany w tej zmiennej $_GET['users'] więc zapytanie możesz zrobić tak:
  1. ("SELECT * FROM twoja_tabela WHERE nick='".$_GET['users']."'")
Spawnm
Tak blade-mrn i sql injection gotowe...
Temat zamykam bo zostało wystarczająco dużo powiedziane...
A ty Matimor przeczytaj jakiś dobry kurs bo brak ci podstawowej wiedzy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.