Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Załadowanie obrazka z formularza - jak?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Abaddor
Witam, otóż mam problem. Chcę wyświetlić obrazek który wybiera użytkownik w formularzu. Obrazek ma nie przechodzić przez mój serwer. Chcę aby był załadowany bezpośrednio z komputera użytkownika i wyświetlony w przeglądarce. Czy jest na to jakiś sposób?
Chodzi o to aby użytkownik załadował obrazek, zaznaczył obszar kadrowania i dopiero po tym wysłał obrazek wraz z koordynatami kadrowania.
Nie mam tylko pojęcia jak załadować wybrany przez niego obrazek do przeglądarki. Powtarzam, obrazek ma nie przechodzić przez serwer.

Z góry dziękuję za każde sugestie i pomoc.
erix
Cytat
Powtarzam, obrazek ma nie przechodzić przez serwer.

Co najwyżej flash. Wiele przeglądarek po prostu nie zezwoli na tak daleko idącą interakcję ze środowiskiem użytkownika.
Abaddor
Dzięki, zrobiłem edycję przez serwer jednak.

Ale narodziło mi się kolejne pytanie, nie wiem tylko czy to dobry działtongue.gif

Wczytuję obrazek z serwera, przeglądarka ładuje go sobie do pamięci. Edytuję ten obrazek, i wyświetlam go znowu. I choć edycja się udała, to obrazek wyświetlany z pamięci przeglądarki i dalej wygląda jak poprzednio. Da się nakazać przeglądarce wczytanie obrazków z serwera a nie z jej pamięci?
Albo czy jest jakaś funkcja PHP lub JavaScript która Odświeża stronę?

Wybaczcie jeśli to nie ten dział.
erix
Cytat
Da się nakazać przeglądarce wczytanie obrazków z serwera a nie z jej pamięci?

Albo modyfikuj nagłówki przez htaccess - serwer, albo dopisuj do URL losowy ciąg znaków jako query string, np: obrazek.jpg?0g5j45d655f4g
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.