Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duża baza danych (163MB) - export
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
arek33
Witam,

Dzisiaj problemem dla mnie okazał się phpMyAdmin i baza danych. Chcę przenieść potężną bazę danych na inny serwer, ale mam problem. Podczas exportu jednej z tabel (151MB) - właściwie najcięższej - phpMyAdmin nie exportuje wszystkich rekordów. Pomija około 3000. Wszystkich jest ponad 405 000, a ja dostaję w exporcie 402 000. Liczby oczywiście są w przybliżeniu.

Zna ktoś jakiś dobry program do eksportu bazy danych? MYSQL Administrator także sobie z tym problemem nie radzi.
wookieb
A masz dostęp do konsoli na serwerze?
arek33
No właśnie nie. Przez SSH poradziłbym sobie, a tak d... zimna.
maly_swd
a moze tym, ma opcje backupu i przywracania - warunek, musisz nim zrobic backup i przywracanie:)

http://dev.mysql.com/downloads/gui-tools/5.0.html
arek33
Napisałem w pierwszym poście, że MySQL Administrator już przechodził przez to smile.gif
thek
Podziel sobie w tej tabeli najcięższej całość na 2 części. Zauważ, że PhpMyAdmin ma możliwość wybrania od którego rekordu ma zrobić iles tam rekordów jako backup. Pierwszy part to mogłoby być od rekordu 0 przypuśćmy 250.000 rekordów, a 2 część to od 250.000 kolejne 250.000 smile.gif Jeśli zaznaczysz by zrobił o wiele za dużo niż jest to zrobi tyle ile ma faktycznie. Tak więc 250.000 od 0 da pakiet 250k rekordów, a 250.000 od rekordu 250.000 w Twoim wypadku zakończy na rekordzie 406.000, czyli będzie trochę mniejszy. W wariancie tym lepiej zaznaczyć w opcjach by tworzenie struktury miało warunek IF NOT EXISTS bo inaczej wywali błąd przy próbie importu. Ewentualnie wywal z 2 paczki tworzenie struktury i daj tylko by eksportował tylko dane.
maly_swd
U mnie sobie radzi przy bazie 7GB, tylko musisz nim zrobic zrzut i pozniej przez niego to wgrasz.
varez
thek dobrze radzi smile.gif

jak mozna do bazy łączyć sie z zewnątrz to sprawdz programik Navicat Premium - fajne narzędzie smile.gif [tylko nie pamietam czy w trialu dało sie zrzucac cała baze danych, uzylem tego raz jak mi zablokowali cpanel i nie bylo jak wbic do phpMyAdmina]
korro
HeidiSQL ma opcję exportu z jednego serwera MySQL wprost do innego. Co prawda aktualny wersje beta mają już to wyłączone (aktualny szef projektu chce przepisać tą funkcjonalność), ale z oficjalną można spróbować.
arek33
Metodę opisaną przez thek też już robiłem, niestety. Historia się powtarza sad.gif

No nic, sam raczej nic nie zdziałam. Mógłby ktoś mi pomóc? Oczywiście jestem gotów zapłacić. Proszę o wiadomość na PW.

Dzisiaj muszę to przenieść.
Zen Vantalye
Może http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/mysqldump.html+LiveCD?
korro
Dostałem od osoby rozwijającej HeidiSQL, że w ciągu dnia, dwóch będzie gotowy eksport bezpośredni.

Edit:
Właśnie dostałem maila, że nowa funkcjonalność już działa. Sprawdziłem. Przeniesienie 80k rekordów między dwoma serwerami trwało poniżej minuty.
Najnowszy nightly: http://www.heidisql.com/download.php#nightlybuilds
arek33
Czas już co prawda minął, ale nie ukrywam, że zżera mnie ciekawość i spróbowałem... Wszystko fajnie idzie, exportuje się dosyć szybko do pliku SQL, ale import to straszna katorga. 6 114 rekordów w prawie 2,5h? Trochę za wolno sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.