Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z działalnością gospodarczą
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zuczek1981
Witam

Troszke z innej beczki
Mianowicie dziewczyna ma działalność gospodarczą i jest na ryczałcie. W tym momencie działalność jest zawieszona bo pracuje. Problem w tym że jest taki okres ze mogłbym zarobić dodatkowo bo mam czas. Moje pytanie jest takie czy zawierając umowe o dzieło z moją dziewczyną moge handlować na nią i wystawiać rachunki??

Niechce otwierać kolejnej dziallalności ze względu na to że straciłbym możliwość dofinansowania a czekam do przyszłego roku. Chciałbym generalnie na nią troche porobic. Może ktoś z was wie coś na ten temat.
darko
Cytat
W tym momencie działalność jest zawieszona bo pracuje

Cytat
Moje pytanie jest takie czy zawierając umowe o dzieło z moją dziewczyną moge handlować na nią i wystawiać rachunki??

Nie, bo, 1) działalność jest zawieszona i 2) Twoja dziewczyna jest Twoją dziewczyną, ale prawnie, gdybyś zawarł z nią umowę, to byłbyś jej pracownikiem i tylko pracownikiem, nie ma możliwości, żebyś mógł "handlować na nią" i wystawiać rachunki. To tak jakbym ja był zatrudniony na umowę o dzieło u mojego szefa i prowadził za niego działalność gospodarczą. Oczywiście, jeśli miałbyś stosunek pracy w postaci umowy o dzieło, to obowiązkowo wystawiałbyś jej rachunki, ale - jak wspominasz już na początku tematu - w tym momencie działalność jest zawieszona, więc nie możesz.

http://www.rp.pl/artykul/56257,199569_Aby_...udnionych_.html

oraz

http://www.mg.gov.pl/Przedsiebiorcy/Poradn...i+gospodarczej/

zuczek1981
Dzieki ale teraz troche inaczej.

Działalność zostaje odwieszona
Osoba ta zawiera ze mna umowe o dzieło
Ja wykonuje to co jest zawarte w tej umowie , czyli handel

i czy to jest zgodne z prawem
Daiquiri
Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą może zawrzeć umowę cywilnoprawną z podwykonawcą. Pytanie czy to co chcesz robić jest klasyfikowane jako umowa o dzieło. Jeżeli tak to nie widzę przeszkód.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.