Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dodawanie określonej liczby wpisów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marek1987
Przykład:
tabela: osoba (imie, nazwisko)
plik: osoba.php?ile=13

Moje pytanie brzmi następująco jak na podstawie tego "ile" zrobić formularz z możliwością dodania do bazy tylu wpisów ile właśnie wynosi te "ile". Szukałem, próbowałem, ale nic mi nie wyszło, a taki formularz na pewno ułatwiłby mi zadanie.
piotrooo89
prosta pętla...

pseudo kod:

1. for ($i = 1 ; $i<=$_GET['ile'] ; $i++)
  2. <input name="$i" type="text" />
Marek1987
No, dobra, ale jak miałem np takie coś:
  1. <input name="imie" type="text" />
  2. <input name="nazwisko" type="text" />

to gdzie te $i wpisać?

Poza tym mógłbyś mi pokrótce napisać jak to dodać do bazy, bo ja korzystałem z czegoś takiego:
  1. $imie = $_POST['imie'];
  2. $nazwisko = $_POST['nazwisko'];
  3.  
  4. $ins = @mysql_query("INSERT INTO `osoba` SET imie = $imie, nazwisko = $nazwisko");
piotrooo89
może tak:

1. echo '<input name="imie'.$i.'" type="text" />';
  2. echo '<input name="nazwisko'.$i.'" type="text" />';

no i teraz możesz np iterować foreach po tablicy $_POST i dodawać odpowiednie dane.
Marek1987
Heh, myślałem, że będzie to łatwiejsze do wykonania smile.gif Nic z tego nie będzie bo foreach to dla mnie czarna magia smile.gif No, ale dzięki za pomoc, może jak będę w lepszej kondycji to sie za to zabiore winksmiley.jpg
piotrooo89
co? to jest chyba najprostsza pętla w programowaniu... nie ma tam nic skomplikowanego serio smile.gif
Marek1987
Pewnie masz rację, ale ja nawet nie wiem z której strony się za to zabrać...
zegarek84
Cytat(Marek1987 @ 24.11.2009, 20:19:02 ) *
Moje pytanie brzmi następująco jak na podstawie tego "ile" zrobić formularz z możliwością dodania do bazy tylu wpisów ile właśnie wynosi te "ile".

@piotrooo89 dobrze radził ale jeszcze przy skrótowym przykładzie nazewnictwa pól formularza mógł zaproponować nazwy "tablicowe" - gdyż w tej postaci co zaproponował trzeba by lekko po tym foreach "kombinować" - czyli pola formularza w stylu:
echo '<input name="imie['.$i.']" type="text" />';
aby ułatwić myślenie to zmienną post o nazwie imie wyświetl sobie w ten sposób:
  1. echo '<pre>';
  2. print_r($_POST['imie']);
  3. echo '</pre>';

wszystkie pozostałe nazwy będą m samą strukturę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.