Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP][Google maps] Mapa na stronie w stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tagrussel
Witam

Robię stronę na której wczytuje do jednego z divów zawartość innej strony (z wykorzystaniem jquery). Strona główna i wczytywana do diva są pod tą samą domeną, a póki co mam je na też na localhost.

Zastanawiam się czy jest możliwe, a jak tak to w jaki sposób zamieścić mapę z Google Maps na stronie wczytywanej do diva. Póki co wszystkie moje próby kończyły się niepowodzeniem.

Gdy zamieszczam skrypt do google maps na głównej stronie nic się nie dzieje (co jest w sumie logiczne), a gdy na stronie która ma zostać wczytana do diva to w zależności od przeglądarki, albo nic się nie dzieje (Opera i IE) albo wczytuje ciągle skrypt z googla (<script src="http://maps.google.com/maps?file=api&amp;v=2&amp;sensor=false&amp;key=jest" type="text/javascript"></script>)

Będę wdzięczny za wskazówki.
thek
Można... Choćby tak, że strona wczytywana posiada iframe winksmiley.jpg
W efekcie do diva wczytujesz stronę zawierającą iframe, w którym jest osadzona mapa, bo z tego co pamiętam file_get_contents tutaj działał tak sobie smile.gif Ja akurat tak rozwiązałem to na jednym z portali, ale przerzucam w ten sposób mapę między różnymi domenami. Nie w obrębie jednej.

EDIT: Uważam jednak że przekombinowujesz. Skoro i skrypt i mapa są na tej samej domenie, to klucz powinien przepuścić mapę niezależnie czy masz mapę na głównej czy w jakimś podkatalogu. Zrób klucz API dla domeny głównej a nie dla konkretnego linka gdzie jest mapka. Zresztą nawet przy generowaniu pisze, że tak POWINNO SIĘ robić, bo klucz jest sprawdzany dla domeny głównej, a nie podkatalogów. Tak więc czy jest to. www.domena.pl czy www.domena.pl/strona.html czy może www.domena.pl/inna/strona2.html to klucz pozwoli na wyświetlenie mapy i tak. Nie kombinuj jeśli nie musisz. Kombinacje zaczną się gdy musisz wyświetlać mapę z jednej domeny na innej domenie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.