Witam Serdecznie.
Mam taki problem. Mam kilka różnych hostingów na których leży taki sam serwis. Za każdym razem gdy dodaje zdjęcia musze logować się na każdy z nich osobono i wrzucać do tego samego katalogu + zrobić update bazy danych. Na początku było dobrze, ale razem z poszerzaniem działalności to coraz bardziej uciążliwe. Dlatego moje pytanie.
Czy da się ustawić powiedzmy przekierowanie na serwerze do folderu ze zdjęciami na innym serwerze? Ponieważ struktura folderów jest taka sama. Baza danych jest taka sama, różnice są jedynie w grafice i wyświetlaniu danych z bazy.
Piszę ponieważ kilkanaście miesięcy temu widziałem u znajomego coś podobnego, posiadał przekierowanie na inny hosting do folderu. I gdy skrypt odczytywał dane z tego folderu przekierowywało go na ten sam foler ale na innym hostingu. Niestety straciłem z nim kontakt.
Mam jeszcze 1 pytanie. Czy da się zautomatyzować update kilku tabel w bazie danych z bazy danych na innym hostingu?. Dostałem propozycje wdrożenia takiej poprawki i podpięciu pod niego crona, ale powątpiewam czy to możliwe. Jeżeli da się to jak to zrobić? - tak mniej więcej.