Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][ajax]Dynamiczne pokazywanie userów online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mlodycompany
Witajcie. Od paru chwil zastanawiam się nad jedną rzeczą. Zrobiłem sobie taki skrypt, że co 5 sekund sprawdza userów, którzy są zalogowani i tam wykonali ostatni ruch w ciągu ostatnich 15min. No i to wszystko pokazuje.. ale problem w tym, że od czasu do czasu pokazuje to pomnożone razy n. I przemyślałem sprawe i doszedłem do wniosku, że da się to rozwiązać na 2 sposoby. Pierwszy z nich to sesje, czyli sprawdzenie co 5sek, zrobienie tablicy z userami i dodanie to do sesji. Ale gdy userów online było by np, 500 to by sie bałagan zrobił. Drugi sposób jaki obmyśliłem to są pliki. Sprawdzenie co 5s i zapisanie do pliku, a potem wczytanie na strone. Ale gdybym chciał później zrobić funkcje znajomych online, no to był by zonk. Czyli i tak źle i tak niedobrze. Prośba moja polega na podrzuceniu mi dobrego i optymalnego rozwiązania. Z góry thx
zzeus
Przenieś sesje do bazy danych, będziesz mógł w miarę prosto wyciągać dane które cię interesują.
Mlodycompany
Ale to zbędnie obciąży jeszcze baze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.