Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak ukryć swoje IP w mailu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawelpiwowarczyk
To mój pierwszy post na forum, więc

Witam Was serdecznie.

Mój pracodawca ma zamiar udostępnić pracownikom firmy możliwość anonimowego zgłaszania uwag/opinii/nieprawidłowości.
Można zastosować metody prymitywne typu "urna i karteczki", ale od czego mają w firmie mnie winksmiley.jpg

Postawiłem na szybko Apache'a wraz z interpreterem PHP i stworzyłem prostą stronę w PHP wysyłającą treść formularza pod wskazany adres email.
Anonimowość jest jednak iluzoryczna, bo choć pod pozycją nadawcy widnieje mail wpisany przeze mnie w "sendmail_from" (w php.ini), to w nagłówku maila pojawia się min: "Received: from unknown (HELO [nazwa_hosta]) ([adres_ip_hosta])"

Chciałbym ukryć przed zbyt dociekliwym adresatem dane identyfikujące nadawcę (czyli nazwę_hosta i adres_ip_hosta)

W naszej firmie poczta działa w oparciu o wewnętrzny serwer pocztowy, do którego jednakże nie mama dostępu (jest zarządzany przez administratora w odległym oddziale).

Na potrzeby wysyłania anonimowych wiadomości zostanie stworzony osobny adres email na serwerze pocztowym.

Domyślam się, że problem leży w autoryzacji SMTP.
Czy problem można "ugryźć" od strony skryptu PHP wysyłającego maila, czy może od strony konfiguracji tego konkretnego adresu pocztowego na serwerze pocztowym? To drugie także mogę załatwić, aczkolwiek wolałbym anonimizować wiadomości już na etapie wysyłania.

Paweł
korro
Rozwiązaniem jest baza danych z tymi informacjami.
Norr
A jeśli koniecznie muszą być wysyłane maile to możesz zrobić w ten sposób:
w bazie danych utworzyć atrybut np. CzyWyslany, który jeżeli będzie miał wartość 1 to rekord w bazie nie będzie brany pod uwagę, a jeżeli 0 to będzie brany pod uwagę.

Wówczas możesz napisać skrypt, który będzie Ci wysyłał maila z informacjami z bazy danych, gdzie flaga CzyWyslany będzie równa 0.
Później tylko uruchomiać skrypt cronem i po zawodach.
ucho
Nie widzę problemu - przecież tym hostem w recieved będzie serwer na którym chodzi formularz, co chcesz ukrywać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.