Witam,
Szukam rozwiązania problemu który polega na sprawdzaniu wykonanych zapytań do bazy. Niestety nie może to być zrobione skryptem php - chyba że by go jakoś spreparować tak żeby sam takie zapytania wykonywał i wsadzić między bazę a program.
Robiliście kiedyś coś podobnego ?
vokiel
1.12.2009, 21:00:09
Że jak?
Co chcesz osiągnąć, albo raczej czego chcesz uniknąć?
Między bazę a program?
MySQL Proxy
Ale może lepiej wytłumacz o co chodzi.
Ogólnie problem polega na tym, że mam program który do pracy wymaga pewnej bazy danych. Niestety w programie nie ma dokumentacji jak powinna wyglądać struktura tej bazy. Dlatego potrzebuję coś co będzie mi przechwytywało wszystkie zapytania wysyłane z programu do bazy. Dzięki temu będę się mógł zorientować jak powinna taka struktura wyglądać.
vokiel
1.12.2009, 21:50:07
Rozumiem, że program jest pewnie stacjonarny? A czy baza jest lokalnie, czy jest dostępna, czy masz do niej login i hasło?
Ewentualnie możesz skorzystać ze sniffera i wychwycić cały ruch na porcie mysql'a.
Do bazy mam dostęp ponieważ to ja ją zakładam. Program tylko otrzymuje parametry gdzie ma się połączyć.
vokiel
2.12.2009, 07:57:30
Cytat(lmdl @ 1.12.2009, 21:34:56 )

Niestety w programie nie ma dokumentacji jak powinna wyglądać struktura tej bazy.
Cytat(lmdl @ 1.12.2009, 21:57:34 )

Do bazy mam dostęp ponieważ to ja ją zakładam. Program tylko otrzymuje parametry gdzie ma się połączyć.
No to skoro masz dostęp do bazy, to się do niej zaloguj i zrób sobie zrzut struktury bazy do pliku.
tvister
2.12.2009, 08:19:59
Jeżeli masz dostęp do mysql-a to ustaw w conf żeby zrzucał wszystkie zapytania sql do logów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.