Mam skrypt który generuje listę wyboru dat z godzinami - jest to rodzaj systemu rezerwacyjnego dla przychodni lekarskich.
Skrypt wygląda następująco:
<?php include('connect2.php'); $sql= "select concat(dni_tyg,godz_pocz) as poczatek, czas_BAD*60 as czas_BAD, concat(dni_tyg,godz_kon) as koniec from bad_lek where id_lek=3"; $rez= mysqli_query($mysqli, $sql); while ($nowaTab=mysqli_fetch_array($rez,MYSQLI_ASSOC)) { $pocz=$nowaTab['poczatek']; $czas=$nowaTab['czas_BAD']; $konc=$nowaTab['koniec']; } $sql2= "select timestamp(termin) as zajety from wizyta where id_lek=3"; $rez2= mysqli_query($mysqli, $sql2); while ($nowaTab1=mysqli_fetch_array($rez2,MYSQLI_ASSOC)) { $zaj=$nowaTab1['zajety']; } $termin=$poczatek; while ($termin<=$koniec){ if ($termin==$zajety){continue;} } ?>
Próbowałem już różnych rzeczy i chciałem żeby skrypt przy wykonywaniu pętli wykluczał wszystkie opcje które będą podawane przez zmienną $zajety. Są to dokładnie takie same ciągi.
Chciałem to zrobić pętlą for, ale z jakiegoś powodu nie działa mi na datach. Wpadłem na to while, ale nie bardzo wiem jak sprawę rozwiązać dalej. Prosiłbym o jakieś wskazówki ew. przykłady. Mnie się skończyłu pomysły. A że niestety jestem początkujący to za dużo ich nie mam.
Z góry dzięki za waszą pomoc
Wpadłem jeszcze na coś takiego:
for ($termin=$poczatek;$termin<=$koniec;){ if($termin==$zajety){ continue; } }
ale to też mi pokazuje całą pętlę. bez wyłączenia $zajety.

Pls pomocy bo już zupełnie nie wiem co zrobić a nie daje mi to spokoju.