Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie certyikaty...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PSV
Znacie może jakieś certyikaty PHP oprócz Zend PHP? coś łatwiejszego na początek? może polecicie jakieś certyfikaty JavaScript, XML, SQL, PHP, HTML, CSS?

(Uprzedzając posty niektórych osób, tak wiem, teraz certyfikaty to mało istotne papierki)
chlebik
PHP to tylko ZEND, HTML&CSS - nie ma komu (podobnie JavaScript). SQL jako SQL to nie, ale kazda firma tworzaca RDBMS zasadniczo jakies certyfikaty oferuje zwiazane ze swoim rozwiazaniem (zwlaszcza Oracle tutaj przoduje, M$ pewnikiem tez cos ma).
skowron-line
Możesz sobie to:
http://www.w3schools.com/cert/default.asp zobaczyć.
PSV
Skoro chlebik twierdzi ze nie ma za wiele certyfikatów poszczególnych języków to może znacie jakieś certyfikaty programowania, tworzenia WWW, pisania skryptów, tworzenia relacyjnych baz danych czy coś w tym stylu, bardziej ogólnikowo?
skowron-line
Cytat(PSV @ 16.12.2009, 16:25:00 ) *
Skoro chlebik twierdzi ze nie ma za wiele certyfikatów poszczególnych języków

Chodzi o to że takie certyfikaty wydaje co 2 firma prowadząca kursy ale takim certyfikatem to można sobie ( i tu każdy sobie dopowie co ), ponieważ są to nieznane nikomu firmy ZEND -a zna większość programistów PHP na świecie. W3C też jest dość znaną instytucją której papier też jest uznawany no ale jeżeli wyda Ci taki papier polska firma o której nikt nie słyszał poza powiedzmy stolicą to raczej nie ma się czym chwalić.
mike
Cytat(PSV @ 16.12.2009, 16:25:00 ) *
Skoro chlebik twierdzi ze nie ma za wiele certyfikatów poszczególnych języków to może znacie jakieś certyfikaty programowania, tworzenia WWW, pisania skryptów, tworzenia relacyjnych baz danych czy coś w tym stylu, bardziej ogólnikowo?
Ja mogę Ci taki certyfikat wystawić. Kilka setek (może tysięcy) ludzi na tym forum mnie kojarzy co czyni mnie lepszym od wielu firm, które wystawiają taki papierek.
Pasuje?
PSV
A co jak ktoś nie zna angielskiego? smile.gif
piotrooo89
od mika dostaniesz po polsku bo angielski średnio toleruje odsyłam do: Temat: prO why cool i inne pseudo makaronizmy w wypowiedziach prawie pokemonw
skowron-line
Cytat(PSV @ 16.12.2009, 16:42:42 ) *

No to nie bierz się za programowanie może nie zauważyłeś ale nazwy funkcji są w języku angielskim, większość dokumentacji nie ma polskiego tłumaczenia.
mike
Cytat(PSV @ 16.12.2009, 16:42:42 ) *
Skąd tak szybka decyzja o zmianie zawodu/hobby?
PSV
Cytat(skowron-line @ 16.12.2009, 16:46:32 ) *
No to nie bierz się za programowanie może nie zauważyłeś ale nazwy funkcji są w języku angielskim, większość dokumentacji nie ma polskiego tłumaczenia.

Znam jedną osobę która średnio zna angielski a jakoś pracuje jako programista...
bim2
Średnio != 0
batman
Z takim papierkiem raczej nie będziesz miał problemów w znalezieniu pracy. Ale bez langłydża ani rusz.
bartek6949
Powiem tak ja mam 14 lat i test php na stronie http://www.w3schools.com/ Napisalem tak
Result:
15 of 20

75%

Almost! Study a little more and take the test again!

Time Spent
3:55
Mialem troszke problem z zrozumieniem 2 pytań ale i tak uważam ze poszlo mi dobrze
piotrooo89
ten test na w3 to jest żenua a nie test... pytanie jak się poprawnie podaje stringi to jest jakieś takie hmmm banalne.
mike
Świat PHP powinien dążyć do tego: JavaBlackBelt.
seth-kk
skoro juz ruszyliscie ten temat to mam pytanie - czego mozna spodziewac sie po egzaminie ZCE?
- pytan z historii php, znajomosci zmian jakie mialy miejsce
- pytan ze znajomosci funkcji i ich parametrow
- konfiguracja i administracja php
- wylapywanie bledow w kodzie
- uzupelnianie/pisanie kodu
- znajomosc mniejstandardowych konstrukcji jezykowych
- a moze ograniczaja sie do tego co wykladaja na przygotowaniu?
moze warto wydac pare $ zeby wpisac sie na liste ZCE winksmiley.jpg
skowron-line
Cytat(seth-kk @ 16.12.2009, 23:37:08 ) *
skoro juz ruszyliscie ten temat to mam pytanie - czego mozna spodziewac sie po egzaminie ZCE?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=94094
A czy warto hmm o tym też był topic.
wiewiorek
Jak rozumiem na egzaminie ZCE nie mozna korzystać z żadnych materiałów typu manual wiec przygotowanie do egzaminu oznacza wykucie na pamiec czesci manuala ? tongue.gif
mike
Cytat(wiewiorek @ 17.12.2009, 06:22:40 ) *
Jak rozumiem na egzaminie ZCE nie mozna korzystać z żadnych materiałów typu manual wiec przygotowanie do egzaminu oznacza wykucie na pamiec czesci manuala ? tongue.gif
Nie, nie można korzystać z żadnych pomocy. Masz tylko kartkę i długopis.
Nie, nie oznacza to wkucia manuala na pamięć. Egzamin nie jest egzaminem z manuala.
skowron-line
Cytat(wiewiorek @ 17.12.2009, 06:22:40 ) *

Możesz ściągi porobić. A jeżeli uważasz że to manual na blachę to poszukaj sobie książki przygotowującej do Zenda i zobacz co tam jest, albo poczytaj bo na forum w temacie ludzie pisali jakie są zagadnienia.
Spawnm
ewentualnie niech kupi przykładowe testy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.