Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt relacyjnej Bazy Danych[diagram obiektów]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
widur
Witam,

mam pytanie co do poprawnośći struktury mojej bazy danych. Jest to projekt do sklepu internetowego na zalczenie. Czy taka wstępna struktura bazy danych ma szansę działać(MySQL)? Projekt jest nie dokończony co widać na dole, ale mam wątpliwości:

- Czy relacja tabeli 'Produkt' z tabelą 'koszyk_produkt' powinna być jeden do jdnego czy jeden do wielu. Powodem tej niepewności jest fakt że tylko jeden ID_produkt może być przypisany do jednego rekordu z koszyka, natomiast można zamówić wiele sztuk produktu tylko jednego typu towaru? blinksmiley.gif

- Czy powinna być relacja tabeli 'Zamówienie' z tabelą 'Rabat'?

- Jak z poprawnością całej struktury(dużo błędów?)

Za wszelkie wskazówki, sugestie i przede wszystkim wyrozumiałość(jestem zupełnym laikiem wstydnis.gif ) będę bardzo wdzięczny.

Tutaj diagram:
http://widurski.com/Baza.png

Pozdrawiam
magnus
Praktycznie każda struktura ma szansę działać, kwestia tylko potem ilości pracy przy programowaniu biggrin.gif

A poważnie:
Czemu taka notacja? nie lepiej dać pola wewnątrz tabel?

Wydaje mi się, że lepiej będzie jak tabela "Kategoria_Produkt" będzie połączona tak:

Produkt -----< Kategoria_Produkt >----- Kategoria

Czyli relacja wiele do wielu pomiędzy produktami a kategoriami (jeden produkt może należeć do wielu kategorii i jedna kategoria może mieć wiele produktów) rozbity na dwie relacje jeden do wielu tabelą pośrednią. Coś takiego masz przy relacji Produkt--Koszyk_Produkt--Koszyk.
qwerty1440
w czym robiles ten obrazek? jest strasznie nieczytelny. to juz w ooo mozna zrobic cos latwiejszego do analizowania
widur
Cytat(qwerty1440 @ 16.12.2009, 23:18:02 ) *
w czym robiles ten obrazek? jest strasznie nieczytelny. to juz w ooo mozna zrobic cos latwiejszego do analizowania

Diagram był rysowany w DIA Draw. A co tutaj jest nieczytelne? Możliwe że schemat nie jest przejrzysty raczej z mojej winy, chyba wszystko niezbyt dobrze rozplanowałem. Swoją drogą tego typu diagram był narzucony przez mojego wykładowcę, ja już bym wolał zrobić sam diagram klas, było by czarno na białym. Ale to pewnie też będzie wymagane.

Wracając do tematu, minusem tego rysunku jest jego czytelność - czyli to co miało być jego zaletą sciana.gif

Mam jeszcze ostatnie pytanko natury bazodanowej. Czy nie lepiej będzie tabelę 'PRODUKT' rozbić na same kategorie? Z racji że jest to projekt bazy do sklepu z filmami DVD, nie lepiej rozbić to na kilka tabel z każdego gatunku filmu? Czy ma to jakiś sens?

pozdr.
skowron-line
@widur zainteresuj się DBDesigner -em tam ladnie diagramy rysuje bo beznadziejnie wyglądają te rozgałęzienia z nazwami komórek dla konkretnej tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.