Cytat(jareeny @ 21.12.2009, 19:40:09 )

Zdaję sobie sprawę, że w grę nie chodzi cena 2 piw patrząc chociażby na transfer, która by taka aplikacja zżerała

Patrząc na przykład HSTV (pewnie jest takich więcej, ale ja jestem stałym widzem) od strony klienta wygląda to w miarę prosto, widz dostaje aplikacje, która odpala i ogląda (wydaje mi się, że prosto, ale samo działanie programu może być skomplikowane). Jednak męczy mnie to, jak wygląda to od strony serwera/ów... Chyba jednak będzie trzeba dowiedzieć się u źródła

Powiem Ci tak, są 2 niezależne rzeczy - streaming na żywo i serwery z klipami wideo. Pierwsze działa trochę jak torrent, jest kilkadziesiąt serwerów, które przerzucają między sobą połączenia, a Ty podłączasz się "losowo" (algorytm rozkłada ruch mniej więcej równo, nie jest losowy do końca) do któregoś z nich. Serwerów można dostawić dowolnie dużo, system je "zaadoptuje" i podzieli ruch (po minucie serwer już jest "w rodzinie"). Drugie działa jak Youtube. Jest zbiór serwerów, działają razem jako jeden, wirtualny dysk. System ma wbudowany "raid", dba o to by plik był w kilku miejscach, w razie gdy serwer padnie. Rozwiązanie w zasadzie proste do zrozumienia, ale do wykonania już nie (zwłaszcza, że samo musi o siebie dbać). Ponownie, dołączenie serwera powoduje, że pliki się przemieszczają wedle określonych reguł. System przetwarza plik do wybranego formatu i serweruje flash, wmv, divx, xvid, quicktime, 3gp i inne - co potrzeba

Co do samego nadawania live - odpowiednia carta capture, przed nią mikser wideo (HD lub SD), a dalej kamery, komputer i inny sprzęt.