Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Headshot TV - jak to działa?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jareeny
W jaki sposób oni przeprowadzają streaming obrazu na żywo? Czy tak jak ktoś na forum napisał wykorzystują infrastukturę za kilkadziesiąt tysięcy? I nie zależy mi na odpowiedziach typu 'Tak' czy 'nie', chciałbym wiedzieć dokładniej w jaki sposób prawdopodobnie, czy na pewno to robią.

Pozdrawiam
mike
Mają prosty skrypcik, który na pewno znajdziesz gdzieś na jakimś forum lub napisze Ci go za dwa piwa przysłowiowy student.
drduch
jareeny, proponuję zatrzymać piwa, a zapytać u źródła (kontakt na stronie) smile.gif kolega powyżej chyba nawet nie sprawdził o czym pisze smile.gif Jeśli nie chcesz robić jednego z miliona serwisów, gdzie wstawia się filmiki z YouTube itp., to za 2 piwa daleko nie zajdziesz. Zwłaszcza z tak działającą transmisją na żywo. Pomijam już fakt, że masz 17 lat i piwa nie możesz legalnie kupić ;P

mike, pozwolę sobie zachować posta, bo nie tylko wszystkich w studiu dobrze rozbawił (chętnie przyjmę takiego przysłowiowego studenta, który to zrobi nawet za 3 piwa), to jeszcze chłopaki przeliczają teraz pracę na piwa i pewnie jeszcze się im zejdzie smile.gif

jareeny, tak strzelając w ciemno, gdzie zmierzasz z wiedzą, jaką chcesz uzyskać w odpowiedzi pytanie z Twojego posta, 1/3 sukcesu jest dobra technologia, pozostałe 2/3 to ludzie, pomysły i ich wykonanie smile.gif
jareeny
Zdaję sobie sprawę, że w grę nie chodzi cena 2 piw patrząc chociażby na transfer, która by taka aplikacja zżerała smile.gif
Patrząc na przykład HSTV (pewnie jest takich więcej, ale ja jestem stałym widzem) od strony klienta wygląda to w miarę prosto, widz dostaje aplikacje, która odpala i ogląda (wydaje mi się, że prosto, ale samo działanie programu może być skomplikowane). Jednak męczy mnie to, jak wygląda to od strony serwera/ów... Chyba jednak będzie trzeba dowiedzieć się u źródła smile.gif
nmts
Wydaje mi się, że działa tak samo jak youtube z tą różnicą, że stream jest pobierany z kamerki zamiast pliku. Ten program ma możliwość udostępnienia obrazu przez internet, i raczej nie jest wart kilkadziesiąt tysięcy, może znajdziesz tam informacje w jaki sposób to działa.
drduch
Cytat(jareeny @ 21.12.2009, 19:40:09 ) *
Zdaję sobie sprawę, że w grę nie chodzi cena 2 piw patrząc chociażby na transfer, która by taka aplikacja zżerała smile.gif
Patrząc na przykład HSTV (pewnie jest takich więcej, ale ja jestem stałym widzem) od strony klienta wygląda to w miarę prosto, widz dostaje aplikacje, która odpala i ogląda (wydaje mi się, że prosto, ale samo działanie programu może być skomplikowane). Jednak męczy mnie to, jak wygląda to od strony serwera/ów... Chyba jednak będzie trzeba dowiedzieć się u źródła smile.gif

Powiem Ci tak, są 2 niezależne rzeczy - streaming na żywo i serwery z klipami wideo. Pierwsze działa trochę jak torrent, jest kilkadziesiąt serwerów, które przerzucają między sobą połączenia, a Ty podłączasz się "losowo" (algorytm rozkłada ruch mniej więcej równo, nie jest losowy do końca) do któregoś z nich. Serwerów można dostawić dowolnie dużo, system je "zaadoptuje" i podzieli ruch (po minucie serwer już jest "w rodzinie"). Drugie działa jak Youtube. Jest zbiór serwerów, działają razem jako jeden, wirtualny dysk. System ma wbudowany "raid", dba o to by plik był w kilku miejscach, w razie gdy serwer padnie. Rozwiązanie w zasadzie proste do zrozumienia, ale do wykonania już nie (zwłaszcza, że samo musi o siebie dbać). Ponownie, dołączenie serwera powoduje, że pliki się przemieszczają wedle określonych reguł. System przetwarza plik do wybranego formatu i serweruje flash, wmv, divx, xvid, quicktime, 3gp i inne - co potrzeba smile.gif

Co do samego nadawania live - odpowiednia carta capture, przed nią mikser wideo (HD lub SD), a dalej kamery, komputer i inny sprzęt.
jareeny
Czyli przy nadawaniu live wchodzi masa serwerów i load balancer, czyli to się równa n ciężarówek ze skrzynkami piw biggrin.gif
Bynajmniej po tym poście mam już jakieś większe pojęcie o tym zagadnieniu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.