Bawie sie od kilku dni ajaxem, I Chce się czegoś spytać, może zaczne nie na temat ale na pewno do czatu dojde

Co będzie lepsze, jakie rozwiązanie wybierzcie proszę i mile widziane opinię

Opis problemu:
Chce aby po zmianie miejsca na mapie (Jak zrobie ruch hipkiem

Sposób 1.
Rozwiązanie sposobem pierwszym to wykorzystanie ajax'a aby wchodził do pliku w którym jest funkcja odpowiedzialna za wyświetlanie na mapie hipoli i sprawdzanie ich pozycji: Szerokość długość wiec w tym wypadku bedzie zwracana co sekunde pozycja i wyświetlana na mapie

To przy dobrych wiatrach ok 2-3 zapytania na sekunde dla gracza * 100=200-300 na sekunde zapytań

Sposób 2.
I tu właśnie chce wejść w czata, zauważyłem jedno, kiedyś, instalując gotowy skrypt dość ciekawy z obsługą ajax, Edytowałem pliczki i znalazłem taki fajny kodzik odpowiedzialny za sprawdzanie czy doszły jakieś nowe wiadomosci.
I tutaj już bez połączenia z SQL, TYLKO CZY TO Doby pomysł bo nie wiem kompletnie a wiec tak:
* Podczas napisania wiadomości, fakt jest ona notowana w bazie mysql ale też w pliku, XML. z info o dacie tresci i osobie która to napisała i oczywiście ID

No i jak myślicie który pomysł lepszy bo chce się poradzić i wybrać jakiś aktualnie używam 1 sposobu ale jak będzie powiedzmy 100 online bo oczekuje ze po jakimś czasie tyle będzie, to chyba serwery nie wytrzymają hehe

P.S Przy okazji powiedźcie czy każdy czat tak działa bo się kompletnie w dziedzinie tej nie orientuje

PozdrowionQa
Za pomoc dam "+"