Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procedura, a zmienna liczba argumentów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Max Damage
Cześć, tworzę sobie stronkę, mam na niej formularz wyglądający tak:
http://img8.imageshack.us/img8/17/formularz.jpg
Dane są w sumie wstawiane do czterech tabel, więc przydała by się transakcja. Zapytania zawarłbym w procedurze, ponieważ przykładowo muszę sprawdzić czy dany autor istnieje, jeśli nie wstawić go do tabeli, potem pobrać id autora z tejże tabeli i związać go z id dodanej książki, w innej tabeli. W sumie nie byłoby problemu, tyle że mogę mieć różną ilość autorów, a także kategorii które są odczytywane ajaxem na podstawie wybranego w formularzu działu. Z tego co wiem nie da się przekazać zmiennej ilości argumentów do procedury. Jak więc obejść taki problem? A może mam ogólnie złe podejście i zrobić to jakoś inaczej?
Mchl
Wydaje mi się, że jedyne co mógłbyś zrobić w tym momencie, to przekazywać listę parametrów w postaci stringa dzielonego przecinkiem. Gra chyba nie warta świeczki. Chyba lepiej w tym przypadku wywoływać zapytania ze skryptu.
phpion
Po co Ci do tego procedura? Czy zrobi coś innego niż samo PHP? Opakuj całą operację transakcją i trzaskaj śmiało przez PHP. Według mnie szkoda zachodu by przenosić to na bazę danych.
Max Damage
Pomyślałem po prostu, że procedura jest lepszym i szybszym rozwiązaniem przy wykonaniu tym kilku, kilkunastu zapytań. Skoro jednak gra nie warta świeczki, to ok, zrobię w php. Dzięki za odp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.