Potrzebuje rozbudować swoją stronkę o prosty system głosowania. Najbardziej zależy mi na tym aby był taki jak na demotywatorach.pl
Udało mi się zrobić na razie tyle:
głosowanie:
oceń: <span onclick='dobre(<?=$wiersz[id]; ?>);' class='zielony'>Plusik</span> lub <span onclick='zal(<?=$wiersz[id]; ?>);' class='czerwony'>Minusik</span> | ocena: <span class='ocena<?=$wiersz[id]; ?>'><?=$wiersz[ocena]; ?></span> (glosowano <span class='ocen<?=$wiersz[id]; ?>'><?=$wiersz[ocen]; ?></span> razy)
script.js:
function dobre(id){ $(".j").load("glos.php?dobre="+id); } function zal(id){ $(".j").load("glos.php?zal="+id); }
glos.php(dodaje do bazy glos):
<? if($dobre!="") { $ocena=$wiersz[ocena]; $ocena++; $ocen=$wiersz[ocen]; $ocen++; mysql_query( "UPDATE film SET ocen='$ocen', ocena='$ocena' WHERE id='$dobre' " ) or die ("Błąd SQL - Edycja przedmiotu"); } } ?> <? if($zal!="") { $ocena=$wiersz[ocena]; $ocena--; $ocen=$wiersz[ocen]; $ocen++; mysql_query( "UPDATE film SET ocen='$ocen', ocena='$ocena' WHERE id='$zal' " ) or die ("Błąd SQL - Edycja przedmiotu"); } } ?>
A wiec na razie działa mi tylko głosowanie bez odświezania. A chcialbym aby po zagłosowaniu, bez przeładowania strony, zmieniła się ilość głosów, ocena oraz pojawił się stosowny komunikat (najlepiej nie typu alert() ).
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam serdecznie