nowy_pehapowiec
30.12.2009, 21:19:19
Dobry-wieczór,
sprawa wygląda tak, że pisze sobie nieco większą niż ostatnio stronkę i powoli zaczynam się gubić w zawartości. W pliku index.php dołączam/wywołuje inne pliki/funkcje. Te inne pliki i funkcje również wywołują jakieś jeszcze inne pliki i funkcje. No i wszystko fajnie działa ale jest jedno ale. Wraz ze zmianami/usuwaniem/dodawaniem nowych plików i funkcji zaczynam się lekko gubić co jest używane w projekcie a co już nie. Czy jest jakiś soft tworzący "mapę zależności" między plikami/funkcjami w obrębie jakiegoś projektu? Pewnie to się jakoś inaczej nazywa ale chyba wiadomo o co chodzi. Na co dzień używam Notepad++ i KEDa, ale nic takie w nich nie znalazłem. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
pzdr
darko
30.12.2009, 21:29:08
Przydałoby się jakieś rozbudowane IDE np. Eclipse lub Netbeans, może też czas zacząć rozważyć wdrożenie jakiegoś frameworka?
erix
30.12.2009, 21:32:53
Pewnie nie o to Ci chodzi, ale coś takiego jest w stanie wygenerować phpDocumentor.
A jeśli chodzi o zapanowanie - wystarczy dobre nazewnictwo/struktura katalogów i normalne IDE, a nie edytor do poprawek. Może NPP/kED jest fajny, wygodny, ale do większych projektów się po prostu nie nadają, chociażby z powodu braku drzewa projektu, czy też podpowiadania własności/metod w klasach.
nieznany
30.12.2009, 21:36:49
Osobiście nie potrafię już pracować bez: DIA ( mapa myśli ) to najlepsze narzędzie - darmowe do tego portable ( linux, unix, win, ...) , wszystkie zależności możesz nanieść opisać powiązać graficznie w bardzo prosty sposób, jedyne co jest wymagane to systematyczność, bo jak czegoś nie dodasz w mapie to później możesz o tym zapomnieć.. Tak czy inaczej przy budowie większych projektów niezbędny.... a w szczególnośći kiedy chcesz pokazać innym jak to działa...
http://portableapps.com/apps/office/dia_portable
vokiel
30.12.2009, 21:39:17
Drzewko zależności możesz wygenerować sam. Właściwie chodzi Ci tylko o dołączenia plików. Czyli prosty skrypt, który przeskanuje pliki w poszukiwaniu include i require.
IDE pomaga w organizacji pracy. Masz strukturę katalogów, listę plików w danym projekcie, podpowiadanie nazw funkcji, klas. Przy sensownym rozplanowaniu rozmieszczenia plików powinno wystarczyć. Osobiście nigdy nie miałem potrzeby tworzyć "mapy zależności".
nowy_pehapowiec
31.12.2009, 09:11:41
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Zgadzam się z nieznanym, że mapy myśli czy to papierowe czy komputerowe szalenie ułatwiają pracę, ale mają ten minus, że same, automatycznie się nie robią.
I dlatego pomysł z użyciem IDE wydaje się najlepszy. Mam już za sobą kilka podejść do Eclipse i Netbeans ale wszystkie zakończone niepowodzeniem. Brakuje mi w nich paru funkcjonalności z KEDa i Notepad++ a przede wszystkim nie mogę się połapać jak zrobić/użyć te drzewa projektów i resztę bajerów IDE (np xdebug). Może są jakieś inne prostsze IDE? Marzy mi się takie notepad++ +drzewo projektów +debugger. Zna ktoś coś podobnego?
pzdr
erix
31.12.2009, 10:59:29
Jest osobny temat z edytorami, poszukaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.