Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytania o własny startup
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
f1xer
Jako że w nowym roku postanowiłem wreszcie odpalić swój startup, chciałbym zadać kilka pytań bardziej doświadczonym użytkownikom.

1. Portal będzie posiadał 2 grupy użytkowników prywatni - 0 opłat, ew. drobne opłaty za usługi sms i klienci biznesowi, tutaj abonament w 3 pakietach. Rozumiem że podczas tworzenia oprogramowania muszę się upewnić że wykorzystane biblioteki/frameworki (z założenia jQuery, jQuery UI, zend framework lub kohana) pozwalają na użycie w celach komercyjnych ?

2. Czy ktoś z was zgłaszał zbiór danych osobowych do GIODO ? czy opierając architekturę na początku na współdzielonym serwerze np. home.pl mogę w bazie przetrzymywać dane takie jak imię nazwisko adres zameldowania nr dowodu pesel ?

3. Bardzo ważnym elementem systemu będzie zewnętrzny program który ma zdalnie aktualizować bazę danych, zresztą mniejsza o wykorzystanie chodzi mi o legalność takiego procederu:
FIRMA X pisze program do obsługi np. serwisu komputerowego
FIRMA Y tworzy portal gdzie można sprawdzać statusy napraw i teraz

FIRMA X odmawia współpracy smile.gif, ale ich oprogramowanie wykorzystuje np zewnętrzną bazę danych MSSQL lub FireBird, czy legelne jest aby FIRMA Y wypuściła program działający w tray'u który co np. 5 min odczytuje odpowiednie dane z bazy danych i wysyła je do portalu. Oczywiście za zgodą użytkownika na pobieranie i wysyłanie danych o jego zleceniach.
jareeny
1. Tak, musisz sprawdzić licencje każdej z bibliotek

2. Hmm, co do zgłaszania do GIODO tego czy zbierasz dane osobowe to nie jestem pewny czy musisz czy nie. Ale poczytaj na http://www.giodo.gov.pl/ lub wydaj jakąś tam kwotę i wybierz się do radcy prawnego w swoim mieście, który ma pojęcie o prawie dotyczącym internetu etc. Lepiej będzie jeżeli wydasz pieniądze na radce, niż potem mieć kłopoty z GIODO, szarpać się z nimi.

Trzymać możesz, oczywiście. Ale muszą być odpowiednio zabezpieczone już od momentu przesyłania (mówie o SSL, miej go, nawet jeżeli już Ci z GIODO mieliby się czepiać o ich ochronę, a będziesz wymagał dużo od użytkownika)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.