Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [apache]mod rewrite i wysyłanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KCG
Witam, mam następujący problem z mod rewrite. Moja dyrektywa:
RewriteRule ^katalog$ index.php?id=katalog [NC] [L]
jeśli wpiszę adres: host/katalog to jest okej. Natomiast przy adresie host/katalog/ strona się nie wczytuje.
Próbowałem dodać przed $: '/?', ale efekt jest taki, że strona się ładuje, ale jakby nie ładowała arkusza CSS blinksmiley.gif Natomiast przy wstawieniu '.?' działa normalnie przy np. katalogx, katalogb, ale katalog/ to samo, co pisałem. Jak to rozwiązać?
erix
Jeśli istnieje w systemie plików katalog nazwany tak, jak przepisywany wirtualny, to ukośnik zostanie dodany ZAWSZE i nie masz na to najmniejszego wpływu. Przekopałem kiedyś chyba całą sieć i nie znalazłem żadnego rozwiązania: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t45

Chyba ze masz na myśli coś innego. winksmiley.jpg
KCG
Mam na myśli coś innego. Mi zależy, żeby działało z ukośnikiem i bez, katalogów o takich nazwach nie ma.
Zbudowałem jeszcze takie wyrażenie i tu mam ten sam problem (strona się ładuję jakby bez CSS):
RewriteRule ^([a-z0-9-]*)(/([0-9]*))?$ index.php?id=$1&p=$3 [NC] [L]
jeśli wpiszę host/adres to wyświetli prawidłowo, ale host/adres/2 to już lipa. Robię jakiś błąd w tych wyrażeniach?
Pawel_W
dorzuć do wyrażeń negację znaku ".", tak, żeby nie mógł występować

wtedy nie zmieni Ci ścieżki dostępu do plików zawierających ".", czyli m.in. ".css"
KCG
Mógłbyś mi to dopisać? Bo nie rozumiem, gdzie mam tą negację dodać.

Doszedłem, co jest źle. We wszystkich odnośnikach (link, obrazki, css) trzeba dać przed adresem '/' (główny katalog) i wszystko się ładuje elegancko.
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam jeszcze, jak wysłać formularz pod adres /Szukaj/wyszukiwane slowa?
erix
http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html - masz tu odpowiedzi na oba pytania, nie będę pisał dwa razy tongue.gif
KCG
Do obrazków doszedłem sam, formularze w sumie też zrobiłem - przekierowanie w php winksmiley.jpg Faktycznie w podanym linku to było, erix. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.