Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Tworzenie własnego systemu stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Julek
Nie wiem czy użyłem właściwego tematu do mojej treści, ale przejdźmy do sedna. Mam zamiar napisać swój pierwszy skrypt napisany przez zemnie. Nigdy tego nie robiłem a moja wiedza o php i mysql nie jest duża. Aby napisać własną stronę/skrypt od czego powinienem zacząć? Od kodowania wyglądu?, od bazy mysql? czy jeszcze od czegoś innego zacząć?
Meares
Od kartki, ołówka i myślenia jak by to wszystko miało działać. biggrin.gif
Julek
Nom dzięki.. na logikę wiadomo.. 1st burza mózgów.. Ale gdy już wiem jaka będzie strona i jakie możliwości będzie miała to co dalej? Wiadomo jak będę chciał pisać skrypt to z nie wielkim panelem zarządzania strony.
Meares
Wypadało by zacząć od pliku index.php. winksmiley.jpg Do tego osobny plik config.php z danymi do bazy danych (chyba, że wolisz pliki). Przede wszystkim używaj tablicy GET, by identyfikować strony (dzięki temu będziesz mógł w łatwy sposób zrobić friendly url). Pisz "modułowo", tzn. najpierw podstawy takie jak strona serce strony, rejestracja, logowanie, a dopiero potem artykuły, czy inne. Na kartce rozpisz sobie również podstawowe możliwości i postaraj się zaplanować działanie każdego "modułu", zanim zaczniesz cokolwiek pisać. Pomoże ci to rozplanować bazę danych(, którą tez dobrze by było rozpisać na kartce). Nie rób od razu całej bazy danych, tylko to co aktualnie potrzebujesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.